Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
UploadenAfbeeldingDef.png
NaamGielijn Escher
Volledige naamGhislain (Gielijn) Dapnis Escher
Geboortedatum1945
Geboorteplaats Oegstgeest
Beroepgrafisch ontwerper
Het standaard-affiche van het Shaffy Theater, naar ontwerp van Gielijn Escher. In de ster werd de titel van de voorstelling gedrukt. Collectie TIN.
Ghislain (Gielijn) Dapnis Escher (Oegstgeest 1945) is een Nederlands ontwerper die binnen de grafische vormgeving een bijzondere positie inneemt. Op zijn zeventiende gaat Escher naar het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs en op drieëntwintigjarige leeftijd gaat hij aan de slag als letterzetter bij Biljetdrukkerij Amsterdam. In deze periode is hij reeds bezig met het ontwerpen van affiches.

Escher houdt het ambachtelijke handwerk in ere. Er komt geen computer aan te pas. Hij doet vrijwel alles zelf: van het tekenen van de afbeeldingen tot het snijden van de letters. Als het mogelijk is, worden de affiches bij voorkeur gezeefdrukt in plaats van offset gedrukt. De uiteindelijke nauwkeurig afgewogen kleurkeuze komt door veranderingen en bijstellingen bij de drukker tot stand. Aanvankelijk zoekt Escher ook de plekken in de stad uit waar de affiches de beste werking zouden hebben, om ze vervolgens zelf op te plakken.

De heldere en directe affiches, waarin tekst, beeld en inhoud vaak zijn verenigd, trekken de aandacht en vallen ook op in een stedelijke omgeving. De ondergrond van de ontwerpen van Escher is vaak donker waardoor de contrasterende kleurvlakken en de typografie worden versterkt. De affiches springen eruit, ook te midden van ander drukwerk. En hoewel hij een complete vrijheid neemt in zijn omgang met letters, is de spatiëring van letters altijd uitermate precies.

Escher werkt alleen voor die onderwerpen waarbij hij zich emotioneel betrokken voelt. Zodoende maakt hij hoofdzakelijk affiches voor culturele manifestaties en instellingen als orkesten, musea en theatergroepen. Voorbeelden van opdrachtgevers zijn onder meer Festival of Fools, Shaffy Theater, Het Nationale Ballet en Toneelgroep Baal. Van 1973-1976 heeft Escher ook affiches en klein drukwerk gemaakt voor het Holland Festival. Vanuit zijn werkwijze voelt Escher meer verwantschap met de vrije kunst dan met andere ontwerpers, en duidt zichzelf dan ook aan als affichekunstenaar.

Meer over de affiches van Gielijn Escher, zie: Mienke Simon Thomas over de affiches van Gielijn Escher


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..


Gielijn Escher (Oegstgeest 1945) is afficheontwerper, -verzamelaar en -plakker.

Affiches in de Collectie TIN

In de Collectie TIN van bevinden zich veel theateraffiches naar ontwerp van Gielijn Escher. Zie hiervoor: Raadplegen TIN Collectie

Affiche Festival of Fools, 1976. Ontwerp: Gielijn Escher. Affiche Festival of Fools, 1982. Ontwerp: Gielijn Escher. Affiche Festival of Fools, 1984. Ontwerp: Gielijn Escher.

Affiches voor het Festival of Fools, 1976, 1982, 1984. Ontwerp Gielijn Escher. Collectie TIN.

Bronnen