De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Gerrit Dekzeil, pseudoniem van Cornelis Albertus (Corty) Brak (Amsterdam, 6 januari 1910 – Amsterdam, 18 augustus 1993) was een Nederlandse zanger. Hij is vooral bekend van de hit Ik ben Gerrit. Hij begon in het variété. Dekzeil deed aan wat hij zelf komische acrobatiek noemde en verzorgde kindervoorstellingen.

In 1973 kwam Gerrit Dekzeil in de Nederlandse Top 40 met Ik ben Gerrit, nadat het nummer Geld, drank en lekkere wijven niet zo'n succes was. Het lied was geschreven door Wim T. Schippers. Hierna kwam hij nog eenmaal in de Nederlandse Top 40 met Wat is het leven zonder liefde. Hij had ook een bescheiden rol in de Barend Servet-shows die de VPRO uitzond.

Andere nummers van Gerrit Dekzeil zijn "Wat is het leven zonder liefde/Oh, wat ben ik toch begonnen" (1974), "Wat moet je daar nou mee?/Wat is het hier gezellig!" (1974), "Oh vogels" (1974), "De balade van Opa", "Jij bent alles voor mij" (1982, tekst en muziek Chris Vrieling).

Was begin jaren tachtig ook regelmatig te gast in het radioprogramma RonFlonFlon met Jacques Plafond (Wim T. Schippers).

Zijn laatste jaren leefde hij in Amsterdam Zuidoost met zijn vrouw, de zangeres Claire Russell. Op zijn uitvaart was onder andere Tineke de Nooij aanwezig.

Biografie

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen