De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamGerard de Groot
Volledige naamGerardus Gerbrandus de Groot
Geboren25 mei 1921
Amsterdam
Overleden15 november 1974
's-Gravenhage
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel


Gerard de Groot (1921 - 1974) was een Nederlands acteur.

Biografie

De Groot zou aanvankelijk net als zijn vader schachtenmaker worden, maar koos toch voor een toneelloopbaan. Deze begon vlak na de oorlog bij het gezelschap van Karel Eckhart. Na het Zuid-Nederlands Toneel en een ambulante periode kwam hij in 1952 bij de Haagse Comedie, aan welk gezelschap hij 22 jaar verbonden is geweest.

Enkele belangrijke rollen die hij vertolkte, waren de leeuw in "Androcles en de leeuw" van Shaw, de aanklager in "Moord op de onschuldigen" van Saroyan, de heer Stiefel in "Voorjaarsontwaken" van Wedekind, Franz Jozef Kokosj in "Bruiloft" van Canetti, de man in "De clown in het sousterrain" van Sparreboom, Spullebaas in "2x Woyzeck" van Büchner, Oom Gerard en tante Gerarda in "Michiel de Fluiter" van Krüger en Ludwig en Teeuwes in "Warenar" van Hooft. Zijn laatste rol speelde hij in "Attika, Attika" van Peter Hoeksema.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Trivia

Gerard de Groot was gehuwd met Andrea Maria Rosalia Eggermont ('s-Gravenhage, 17-2-1922).

Bronnen