Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamGerard Thoolen
Volledige naamThoolen, Gerardus Bernardus Marie Cornelis
Geboortedatum14 februari 1943
Geboorteplaats Oss
Overlijdensdatum12 oktober 1996
Overlijdensplaats Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel0861141
VIAF-profiel86328890

Gerard Thoolen (1943 - 1996) was een zeer veelzijdig en talentvol Nederlands toneel- en filmacteur.

Biografie

Hij doorliep de Kweekschool in Breda en werd afgewezen voor de Toneelacademie in Maastricht. In Amsterdam volgde hij een opleiding bewegingstheater en kwam terecht bij Het Werkteater. Hij beschouwde de tien jaren die hij daar doorbracht als zijn opleidingsperiode. Hij speelde opmerkelijke rollen als Meneer van Geffen in Avondrood en als Mevrouw Emmanuels, een volbloed Surinaamse, in Een zwoele zomeravond.

Hij verbond zich na de Werkteaterperiode niet meer vast aan een gezelschap en werkte voornamelijk voor film en televisie. Hij speelde mee in meer dan veertig korte en lange films: De smaak van water en Pervola van Orlow Seunke, Rooie Sien van Frans Weisz, Opname van Erik van Zuylen en De illusionist van Jos Stelling. Zijn eerste grote hoofdrol speelde hij in Het teken van het beest (1980) van Pieter Verhoeff. Voor de rol van Ben Korsten in De mannetjesmaker van Hans Hylkema kreeg hij in 1983 een Gouden Kalf. Daarnaast speelde hij met Sir John Gielgud in Prospero's Books van [Peter Greenaway]]. Op de televisie was hij te zien in de series In voor- en tegenspoed en Koos Tak. Gerard Thoolen werd 53 jaar.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Leonce en Lena - Theater Terzijde - 1969-01-14
Majeur en Mineur - Mimetheater Kruimels - 1970-01-17
Allez-hop - Koöperatieve Vereniging Het Werkteater - 1972-06-15
Een zomer op straat - Koöperatieve Vereniging Het Werkteater - 1972-06-22
Spielstrasse - Koöperatieve Vereniging Het Werkteater - 1972-08-25
't Is maar een meisje - Koöperatieve Vereniging Het Werkteater - 1972-10-06
Angola Akt - Koöperatieve Vereniging Het Werkteater - 1972-10-08
Verkiezingen '72 - Koöperatieve Vereniging Het Werkteater - 1972-11-23
Ondernemingsraad project - Koöperatieve Vereniging Het Werkteater - 1973-01-09
Misdaad - Koöperatieve Vereniging Het Werkteater - 1973-05-04
Nederland en... - Koöperatieve Vereniging Het Werkteater - 1973-07-10
Avondrood - Koöperatieve Vereniging Het Werkteater - 1973-12-18
Bende - Koöperatieve Vereniging Het Werkteater - 1973-12-19
De plundering van de rouwkamer - Werkgroep Annemarie Prins - 1974-01-25
Het verhaal van Nico - Koöperatieve Vereniging Het Werkteater - 1974-05-04
Goedemorgen meneer - Koöperatieve Vereniging Het Werkteater - 1974-10-31
Het kabinet van dr. Menotti - Koöperatieve Vereniging Het Werkteater - 1974-12-06
Aladdin - Koöperatieve Vereniging Het Werkteater - 1975-12-02
Hallo medemens - Koöperatieve Vereniging Het Werkteater - 1976-05-19
Doodgewoon - Koöperatieve Vereniging Het Werkteater - 1976-05-19
Als de dood - Koöperatieve Vereniging Het Werkteater - 1977-03-11
Vox populi, vox dei - De reconstructie van een heiligverklaring - Stichting Mickery Workshop - 1977-06-02
Vox dei - De reconstructie van een heiligverklaring - Stichting Mickery Workshop - 1977-06-02 Vox populi
Een zwoele zomeravond - Koöperatieve Vereniging Het Werkteater - 1978-05-17
Gabbers - Koöperatieve Vereniging Het Werkteater - 1978-05-18
Broers - De Mexicaanse Hond - 1980-12-23
De kus van de spinnevrouw - King Kong Collectief - 1983-05-04
Aan het langste eind - Impresariaat Gislebert Thierens b.v. - 1983-10-06
Neon Woman - Vice Versa - 1984-03-15
Mijn vaders huis - Stichting Première - 1988-02-11
Een vreemde liefde - Stadsschouwburg Amsterdam - 1990-01-19
Het begeren onder de olmen - Het Zuidelijk Toneel - 1992-03-07
  • Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
  • Idem de voorstellingen met een choreografie van haar
  • Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd
  • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor het decor

Prijzen

  • 1984 - Gouden Kalf voor De mannetjesmaker
  • 1984 - Gouden Kalf voor De illusionist
  • 1985 - Beste acteur op het internationaal filmfestival van Taormina voor De ijssalon

Filmografie

  • 1969 - Don Christobal of de klucht met de knuppel (televisiefilm)
  • 1974 - Zaliger nagedachtenis (televisiefilm)
  • 1975 - Altijd wat anders, zelden wat goed (korte film)
  • 1975 - Werkloosheid (korte film)
  • 1975 - Goede morgen. Mijnheer Van Wijk (korte film)
  • 1975 - Rooie Sien (speelfilm)
  • 1975 - Heb medelij Jet! (speelfilm)
  • 1975 - Samen op goede weg (korte film)
  • 1976 - Toestanden (Werkteater-film)
  • 1976 - De radiodroom (korte film)
  • 1976 - Scenes uit het soldatenleven (korte film)
  • 1977 - Ssst, je vader slaapt! (korte film)
  • 1977 - Een schoolvoorbeeld (korte film)
  • 1977 - Alleen is maar alleen (korte film)
  • 1977 - De elektriseermachine van Wimshurst (korte film)
  • 1978 - Dokter Vlimmen (speelfilm)
  • 1978 - Met voorbedachten rade (korte film)
  • 1978 - Prettig weekend, meneer Meijer (televisiefilm)
  • 1979 - Opname (korte film)
  • 1979 - Fietsen (korte film)
  • 1980 - Het teken van het beest (speelfilm)
  • 1980 - Mijn zuster de negerin (korte film)
  • 1980 - No fun (korte film)
  • 1981 - Twee vorstinnen en een vorst (speelfilm)
  • 1982 - Een zwoele zomeravond (speelfilm)
  • 1982 - De smaak van water (speelfilm)
  • 1983 - De lift (speelfilm)
  • 1983 - De mannetjesmaker (speelfilm)
  • 1984 - De illusionist (speelfilm)
  • 1984 - Projekties (korte film)
  • 1985 - De ijssalon (speelfilm)
  • 1985 - Het bittere kruid (speelfilm)
  • 1985 - Pervola, sporen in de sneeuw (speelfilm)
  • 1985 - A zed & two noughts (speelfilm)
  • 1986 - Crime de la crime (korte film)
  • 1987 - Van geluk gesproken (speelfilm)
  • 1987 - De schoorsteenveger (korte film)
  • 1988 - De rivier waarin ik zwom (televisieserie)
  • 1988 - Taxi in de nacht (korte film)
  • 1989 - Mijn vader woont in Rio (speelfilm)
  • 1989 - Lollie (korte film)
  • 1989 - A Dry White Season (speelfilm)
  • 1990 - Een vreemde liefde (televisiefilm)
  • 1990 - How to survive a broken heart (speelfilm)
  • 1991 - Prospero's books (speelfilm)
  • 1991 - De zondagsjongen (speelfilm)
  • 1991 - De provincie (speelfilm)
  • 1991 - In voor en tegenspoed (televisieserie)
  • 1992 - Marianne (korte film)
  • 1992 - Transit (speelfilm)
  • 1993 - De drie beste dingen in het leven (speelfilm)
  • 1993 - Sneeuwval (korte film)
  • 1993 - Richting Engeland (korte film)
  • 1993 - Mus (televisiefilm)
  • 1994 - Lolamoviola: All quiet (televisiefilm)
  • 1994 - In the cold light of day (speelfilm)
  • 1995 - De vliegende Hollander (speelfilm)
  • 1995 - Gevangen op Java (Lange documentaire)
  • 1995 - Chopsticks (televisiefilm)
  • 1995 - De eenzame oorlog van Koos Tak (televisiefilm)
  • 1996 - Charlotte Sophie Bentinck (mini-serie)
  • 1996 - Marrakech (televisiefilm)

Bronnen