Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Biografie

Gerard Lemmens (1933) is een Nederlandse schrijver.
Zijn twee twee bijnamen: 'De schrijvende lijstenmaker' en de 'kluizenaar', waren beiden min of meer terecht. Lemmens was inderdaad een lijstenmaker in Haarlem en door zijn teruggetrokken leven en zijn uiterlijk (flinke baard; lang haar) had hij wel wat van een kluizenaar.

Hij woonde lang bij zijn moeder in Amsterdam, maar op een gegeven moment had hij daar genoeg van en ging hij alleen wonen, wat hij heel zijn leven heeft gedaan.

Na de lagere school ging hij naar de ambachtsschool. Daarna ging hij werken in de botenbouw. Toen dat ophield, koos hij voor het vak van lijstenmaker, waarin hij eigenlijk alleen echt plezier had als het ging om werken van goede artistieke kwaliteit. Hij woonde boven de winkel waar hij tot het laat in de avond zat te schrijven. Hij publiceerde onder andere in het literaire tijdschrift Podium en in de glossy Avenue: een blad dat veel aan kunst en cultuur deed.

In Haarlem kwam hij in contact met de afdeling dramaturgie van Toneelgroep Centrum: het gezelschap dat de Spaarnestad tot een van zijn standplaatsen had. Dat contact leidde ertoe dat in korte tijd vier toneelstukken van hem werden uitgebracht, die ofwel in de Toneelschuur ofwel in de Stadsschouwburg in première gingen.

Hoewel Lemmens van nature een stille man was die de aanwezigheid van veel mensen om hem heen vervelend en oninteressant vond, bleek hij bij de repetities van zijn stukken een stuk spraakzamer. Bovendien ging hij na zijn schrijfwerk nog naar de kroeg; voor een goed glas, maar ook om te luisteren naar de gesprekken van de andere bezoekers die op dat late uur vaak bijzonder en bizar waren.

Voor Lemmens lag daar een bron voor zijn, zeer succesvolle, stukken. Men vergeleek zijn werk met dat van Harold Pinter, wat de acteur Piet Römer de opmerking ontlokte: 'je kunt beter vergeleken worden met Pinter dan met Vondel'. Daar moest hij dan vreselijk om lachen, want humor had hij zeker.

Na Toneelgroep Centrum werd er nog een stuk van hem uitgebracht bij de Theaterunie in Amsterdam en bij het Frysk Tryater in Leeuwarden. Daarna werd nog weinig van hem vernomen, hoewel hij meerdere stukken schreef. Hij betreurde het zeer dat zijn gedichten niet werden uitgegeven.

Lemmens schreef voor het toneel een klein oeuvre met zo'n eigen kleur en van zo'n hoge kwaliteit dat hij gerust tot een van de beste toneelschrijvers van Nederland mag worden beschouwd.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij hij geregistreerd als auteur, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
De revolver van Bas - Toneelgroep Centrum - 1973-02-09
De gast - Toneelgroep Centrum - 1973-11-23
Souvenirs - Toneelgroep Centrum - 1974-01-17
Parende mussen - Toneelgroep Centrum - 1975-01-25
De trap - Stichting Theaterunie - 1978-10-07
De trep - Fryske Toaniel Stifting Tryater - 1981-10-29

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Personaliamap Gerard Lemmens (te vinden in de Theatercollectie), met daarin verschillende krantenartikelen en interviews met medewerkers van Toneelgroep Centrum.