De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Halewijn 199476.jpg


Gerard Holthaus als Halewijn en Corry van Beckum als het koningskind in Halewijn, Stichting De Nederlandse Opera 1952. Foto: Particam Pictures/MAI.

NaamGerard Holthaus
Volledige naamGerard Willem
Geboren16 oktober 1906
Rotterdam
Overleden6 oktober 1983
Nijmegen
BeroepOperazanger, Bariton

Biografie

Gerard Holthaus geboren te Rotterdam 16 Oktober 1906. Geboren in het hartje van de maasstad. Als lid van een zeer muzikale familie. 1943 verhuisd naar Amsterdam. Gerard was vanaf de oprichting helden-bariton bij de Nederlandse Opera. Hij zong onder anderen: Scarpia in Toska. Telramund i Lohengrin. Gr. Luna in Troubadour. Renato in Un Ballo Escamillo in Carmen.

 • Getrouwd op 7 januari 1955 met Dolores van Oosterhout. Zijn zingende coloratuursopraan.
 • Getrouwd Juli 1962 met Martha Kruiswijk. Zoon G.J Holthaus Geb.12 Augustus 1962

Hoe wordt ik Operazanger

Praatje uit de keuken van de opera Bron: De Telegraaf 14 Juli 1956. Geplaats 2017 door G.J Holthaus (zoon)

Zo gemakkelijk gaat het nu ook weer niet. Operazanger worden, bedoel ik. Het gaat zo: Op een gegeven ogenblik vinden ooms en tantes - Je bent net je baard uit de keel kwijt - dat die jongen (dat ben jij dan)zo'n aardige stem heeft. Voor bovenvermelde baard zong je al sopraan in een of ander jongenskoor en toen waren ze ook al zo vertederd. Weg met de baard en op naar het conservatorium, in mijn geval te Rotterdam, voor zanglessen. Zangles met bijvak violoncello, voor mij met de hobo het mooiste instrument nog steeds. Operaklas onder leiding van de operazanger Jules Moes

Eerste rol

Mijn eerste rol? Valetijn in "Faust" bij een gelegenheids-gezelschap o.l.v Henri Zeldenrust. Mijn honurarium bedroeg zegge en schrijv 25 gulden. Maar daar moest ik dan ook een keer of twintig voor naar Den-Haag, alles voor eigen rekening wel te verstaan. M'n mooiste belonning na mijn eerste optreden was een lange brief van mevrouw Engelen-Sewing, een brief waar ik trots op was. De grootste idealist in die tijd was overleden zanger Chris van Dam.

Wordt vervolgd.

Debuut met hindernissen

Het debuut van Gerard Holthaus als zanger was niet zo heel gelukkig. Hij kon er smakkelijk van vertellen. ,,Ik was achtien jaar en zou voor het eerst in het openbaar optreden in een kerk in Charlois. In de Vliegende Hollander een oratorium van Richard Hol, uitgevoerd met een deel van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, moest ik de baritonsolo zingen. Het was op tweede kerstdag en de sneeuw lag een halve meter hoog. met m'n vader ging ik er heen. Halverwege bleef de tram in de sneeuw steken zodat we verder moesten lopen en drie kwartier te laat kwamen... Door deze vetraging was ik extra zenuwachtig - er kwam geen geluid uit mijn keel! Ik deed alleen mijn mond open en dicht.

Foto Archief

Gerard Holthaus Sharpless in ButerflySpalanzani.jpg Gerard Holthaus als Rusticana.jpg

Links Gerard Holthaus als Sharpless (Amerikaanse consul in Nagasaki) in Buterfly. Midden Gerard Holthaus als Lazzaro Spallanzani. Rechts Gerard Holthaus als Alfio in Cavalleria Rusticana

Gerard Holthaus Gerard Holthaus in Ariadne auf Naxos Gerard holthaus en Greet Koeman in Tosca

Links Gerard Holthaus als Sharpless in Buterfly. Midden Gerard Holthaus als Ariadne in Ariadne auf Naxos.

Rechts Gerard Holthaus als Baron Scarpiaen, Greet Koeman als Floria Tosca in Tosca.

Theater/Dans

Voor een chronologisch overzicht van de premieres van voorstellingen waar Gerard Holthaus aan mee werkte, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase, zie Voorstellingen

De Nederlandse opera

Uitvoerende die Gerard Holthaus heeft gespeeld. Zie ook voorstellingen

 • Seizoen
 • 1946-1947: Rol, Morales (brigadier) in Carmen. Georges Bizet.
 • 1951: Rol, Heraut van den Koning in Lohengrin. Richard Wagner.
 • 1952: Rol, Lescaut in Manon. ules Massenet.
 • 1952: Rol, Telramund, Brabantse graaf in Lohengrin. Richard Wagner.
 • 1953: Rol, Giorgio Germont, zijn vader in La traviata. Giuseppe Verdi.
 • 1955-1956: Rol, Luna in De Troubadour. Giuseppe Verdi.
 • 1956-1957: Rol, Amonsaro in Aida.Giuseppe Verdi.
 • 1958-1959: Rol, Luna in De Troubadour. Giuseppe Verdi.

Overige uitvoeringen

Voorsteling Hallewijn

 • 1951-1952: Rol. Halwijn in Halewijn (1933).Willem Pijper 1894-1947 Speciale herdenkings uitvoering.
 • 1952: Rol. De Bode in Oedipus Rex. Igor Strawinsky

Holland Festival

 • 1953: Opera The Netherlands Opera
 • 1954: Opera The Netherlands Opera

De Gouden Eeuw

Woonhuis van Gerard Holthaus Woning van Gerard Holthaus (Bariton) en Dolores van Ooserhout (coloratuursopraan)

Het walen pleintje 1621. Amsterdam Centrum. Een oud huisje met een eigen gezicht.

 • De Muziekkamer

Een kamer die is ingericht als muziekkamer doch vroeger slechts als opslagplaats diende. Hier staat de grote concertvleugel waarachter Dolores van Oosterhout, het jonge vrouwtje van Gerard holthaus helemaal schuil gaat, terwijl een aria ons tegemoet klinkt, Dolores is de grootste verrassing in dit oude huis. Zij is jong en sierlijk, haar wijduitstaande rok deint golvend om haar heen.


wordt vervolgd


Uit het Nieuws

Bezoek aan Parijs 1955

 • SULLY PRUD'HOMME

Bron Telegraaf 11 augustus 1955

De eenvoudige stelling dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, werd mij weer eens bewezen bij een ontmoeting met operazanger Gerard Holthaus. en uitstapje naar Parijs bracht hen naar het kerkhof Pere Lachaise - Als toeristen wel te verstaan - met de opdracht (,,van mijn schoonmoeder) om bloemen te leggen op het graf van de romantische dichter SULLY PRUD'HOMME. Het graf van de dichter was onvindbaar en dus legde we de bloemen op grootste colaratuur-sopraan aller tijden'. ADELINE PATTI. Tegenover deze kleine plechtigheid leverde de bariton een meer uitbundige bijdrage aan het Parijse muziekleven.

Bron