De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ger-Boonstra.jpg


Ger Boonstra, ca. 1978. Fotograaf onbekend.

NaamGer Boonstra
Volledige naamGeert Ubbo Reint Boonstra
Geboren1943
Groningen
Overleden12 januari 2012
Dordrecht
BeroepPoppenspeler
DisciplinePoppenspel

Biografie

Ger Boonstra studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Breda en in Rotterdam, en kwam via Frans ter Gast in aanraking met het schimmenspel. In 1966 gaf hij zijn eerste experimentele voorstelling met zijn schimmentheater.

Boonstra was opgeleid als beeldend kunstenaar en probeerde dan ook het schimmenspel te vernieuwen door bijvoorbeeld het gebruik van fluoriscerende verf, en het vervangen van de traditionele schimmenfiguren door alledaagse voorwerpen. In 1968 bracht hij samen met poppenspelers Lou Ten Bosch en Albert Winsemius onder de naam Ultra een aantal voorstellingen waarin niet gesproken werd, en waarin spel met objectpoppen en pantomime afwisselend werden gebruikt. Lou ten Bosch en Albert Winsemius gingen daarna verder als figurentheater Tejater Oei; Ger Boonstra ging alleen door met het schimmenspel.

In zijn voorstellingen gebruikte hij expressionistische schimfiguren en ging hij door met het experimenteren met het gebruik van ultraviolet licht en fluoriscerende verf. Na 1972 bracht hij oude negentiende eeuwse teksten van schimmenspelen tot leven waarbij de van oorsprong kleine tafelspelen uitvergroot werden zodat ze in theaterzaaltjes konden worden geprojecteerd. Tot 1988 was hij actief als schimmenspeler, zowel in Nederland als in het buitenland.

Ger Boonstra was in 1974 de mede oprichter van de Stichting Poppenspelcentrum (PSC), later de Stichting Poppenspelcollecties. De schimmencollectie van deze stichting is vooral door zijn inzet tot stand gekomen.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Overig

In de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) bevinden zich een aantal complete schimmenspelen van Ger Boonstra, van "De schimmige avonturen van Pino Pijnappelpit", "Het geheim van de dubbele schaduw" en "Schaduwen rond het fluisterhuis" van Schimmentheater "Ultra", Dordrecht. (afkomstig uit de Stichting Poppenspelcollecties te Rotterdam).

Bronnen

  • Productiedatabase
  • J.J. Bollebakker, G.J.M. Sonnemans, I. Vink, "Theater uit handen. Nederlands poppen- en schimmentheater na 1900. Een collectie", Dordrecht 1992.