Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Gasthuis Werkplaats & Theater, Amsterdam

Unknown.png

NaamGasthuis Werkplaats & Theater, Amsterdam
Eerdere naamAmphitheater
Latere naamTot 2014 Frascatu/WG, vanaf 2014 Het Amsterdams Theaterhuis
PlaatsAmsterdam
TypeTheaterzaal
ThemaDans, Toneel
Openingsdatum1997


Informatie

Reeds voor de sluiting (in 1984) van het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam-West had de gemeente, in overleg met buurtbewoners en andere belanghebbenden, gewerkt aan plannen voor herbestemming van de beschikbaar komende ruimte en gebouwen. Een aantal gebouwen zou een woonfunctie krijgen, er zou een scholengemeenschap komen, een centrum voor startende bedrijven en een eerstehulppost - in de voormalige collegezaal werd door Marnix Carpentier Alting en een aantal vrijwilligers een theaterwerkplaats met studio's en een theaterzaal gerealiseerd. Geopend werd in 1985 met Sam Shepard's "Action".

Het was een vlakke vloertheater met 80 plaatsen. Met korte en langere onderbrekingen zijn hier onder de naam Amphitheater en sinds 1997 tot 2008 als Gasthuis, voorstellingen gegeven. Tot 2013 was het in gebruik als theaterlaboratorium waar nieuw talent een kans kreeg voorstellingen te organiseren en waar ook debatavonden en onderzoeksprojecten werden georganiseerd, onder de naam Frascati WG. Vanaf 2014 werd het Theater Amdterdams Theaterhuis, een podium voor theater en dans, toneelcurcussen voor jong, oud, amateurs en professionals

Premieres

Zie Category:Premieres Gasthuis Werkplaats & Theater, Amsterdam

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007 en later aangepast aan de nieuwe ontwikkelingen van het theater.