De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Bestand:Ulanova.jpg


Galina Ulanova in Giselle

NaamGalina Ulanova
Volledige naamGalina Sergejevna Ulanova
Geboren8 januari 1910
St. Petersburg
Overleden21 maart 1998
Moskou
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenBallet
VIAF-profiel

Biografie

Galina Ulanova (of ook gespeld: Galina Oelanova) (1910-1988) was een Russische balletdanseres die vaak wordt genoemd als een van de grootste Russische ballerinas uit de Sovjet-periode. Zij studeerde in St. Petersburg onder Agrippina Vaganova en haar moeder. In 1928 sloot zij zich aan bij het Mariinskitheater. In 1944, toen Stalin van haar faam hoorde, kreeg zij een transfer naar het Bolsjojtheater. Hier was zij zestien jaar lang Prima ballerina assoluta. Op 21 november 1945 dansde Ulanova de wereldpremière in Assepoester van Prokofjev. Ook speelde zij Giselle in het gelijknamige ballet.

In 1956, op gevorderde leeftijd, kreeg Ulanova toestemming om in het buitenland te dansen. In 1960 stopte zij met haar actieve carrière. Hierna legde zij zich toe op het coachen en begeleiden van jongere ballerina's.

Ulanova kreeg talloze staatsprijzen, onder andere de Stalinstaatsprijs in 1941, 1946, 1947 en 1950. Haar appartement in Moskou is tegenwoordig een museum. In Sint-Petersburg en Stockholm zijn monumenten aan haar gewijd.

Zie verder ook wikipedia in het Engels.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in Nederland te zien zijn geweest met een choreografie van haar en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen