De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamFrits Grimmelikhuizen
Geboren1937
Utrecht
BeroepPoppenspeler
DisciplinePoppenspel
TrefwoordenPapieren theaters
VIAF-profiel
 Website

Biografie

Frits Grimmelikhuizen (1937) is de bedenker, maker, speler, regisseur en componist van Grims Papieren Theater, opgericht in 1975.. Het theater is gehuisvest in de Papenstraat in Deventer. Het heeft maximaal vijftien zitplaatsen. Grimmelikhuizen geeft alleen voorstellingen op afspraak. Elke drie tot vijf jaar probeert hij een nieuwe voorstelling te maken.

Nadat hij aanvankelijk (vanaf 1976) een paar klassieke papierentheaterstukken (sprookjes) had gespeeld, maakte hij in 1987 zijn eerste eigen voorstelling, een bewerking van een sprookje van Isaac Bashevis Singer. Wereldwijd sukses kreeg hij met de voorstelling "Variaties op Kandinsky" (1995), de eerste geheel voorstellingsloze en tekstloze productie binnen de wereld van het papieren theater. Zelf gecomponeerde elektro-akoestische muziek vormde de begeleiding van het abstracte figuren- en kleurenspel. Voorlopig eindpunt vormt de voorstelling "Violet" (2013), waarin een afwisselend spel van gekleurd papier en gekleurd licht wordt gestuurd en begeleid door een geluidsband waarop natuurgeluiden en een gedicht van Rilke elkaar afwisselen.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor de muziek

Idem voor het decor

Idem voor het licht

Idem voor het geluid

Idem voor de productie

Bronnen