De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Morgen gebeurt het - Fritz Butselaar.jpg


Frits Butzelaar als Apeiron in Morgen gebeurt het (1958)

NaamFrits Butzelaar
Geboren13 maart 1920
Utrecht
Overleden11 april 2000
Hilversum
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel


Frits Butzelaar als Vader Tijd in Het oude jaar dat blijven wilde (1959)

Biografie

Frits Butzelaar (1920 - 2000) was een Nederlands acteur en televisieregisseur.

Butzelaar kreeg een opleiding als beeldend kunstenaar, maar koos na 1945 toch voor het acteurschap. Daarnaast was hij jarenlang een verdienstijk sporter. Hij zat de nationale ploeg polsstokhoogspringen, maar door de Tweede Wereldoorlog werd hij verhinderd om uitgezonden te worden naar de Olympische Spelen.

Vanaf 1948 speelde hij rollen bij het Rotterdams Toneel, de Rotterdamse Comedie en Het Vrije Toneel. Zijn televisiedebuut maakte hij in 1952 bij de VARA in De klucht van de koe.

Butzelaar was jarenlang docent bij het opleidingsinstuut van de NOS, tevens was hij als regisseur werkzaam. Ook was hij verantwoordelijk producent van het kinderprogramma Het Klokhuis.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
De heilige - Het Vrije Toneel 1946-1950 - 1948-05-02
De duivel daagt uit - Het Vrije Toneel 1946-1950 - 1948-10-16
De getemde feeks - Het Vrije Toneel 1946-1950 - 1948-12-01
De opgaande zon - Het Vrije Toneel 1946-1950 - 1949-12-10
Pygmalion - Stichting Rotterdams Toneel - 1950-01-01
Vrouwenzand - Stichting Rotterdams Toneel - 1950-08-31
De vrek - Stichting Rotterdams Toneel - 1950-10-14
Via Mala - Stichting Rotterdams Toneel - 1951-04-14
Een oud liedje - Rotterdams Toneel - 1951-09-03
Een oud liedje - Stichting Rotterdams Toneel - 1951-09-03
Othello, de Moor van Venetië - Stichting Rotterdams Toneel - 1951-09-15
Vannacht in Samarkand - Stichting Rotterdams Toneel - 1951-10-13
Zibeline - Stichting Rotterdams Toneel - 1951-11-24
Madame Sans Gêne - Stichting Rotterdams Toneel - 1952-01-01
De leugenaar - De Rotterdamse Comedie - 1952-09-02
Het onstuimige hart - De Rotterdamse Comedie - 1952-09-21
Mallemolen - De Rotterdamse Comedie - 1952-10-07
Fientje Beulemans - De Rotterdamse Comedie - 1952-11-08
Moord bij open doek - De Rotterdamse Comedie - 1953-01-01
Barabbas - De Rotterdamse Comedie - 1953-03-25
Olleke Bolleke - De Rotterdamse Comedie - 1953-05-06
Sebastiaan - De Rotterdamse Comedie - 1954-01-01
Overschotje - De Rotterdamse Comedie - 1954-04-03
De dienstknecht in het huis - De Rotterdamse Comedie - 1954-07-31
Richard de Tweede - De Nederlandse Comedie - 1958-04-19
Het zwijgen - De Speelkamer - 1958-12-14
De gevaarlijke bocht - De Speelkamer - 1959-09-20
De Heer van Donadieu - De Speelkamer - 1959-10-06
Coriolanus - De Nederlandse Comedie - 1960-10-29
Corsica - Comedia 1960 - 1960-12-03
Wijlen Edwina Black - Gezelschap Jaap Maarleveld - 1961-02-24
Ami-Ami - Gezelschap Jaap Maarleveld - 1963-09-01

Filmografie (selectie)

Acteur

  • De klucht van de koe, (1952)
  • Morgen gebeurt het, televisieserie (1957) als Apeiron
  • Dorp aan de rivier (1958)
  • Pipo de clown, televisieserie (1958) als Ridder Bamberain
  • Bloemen voor de president, (1963) als William Faraday
  • De Fuik, (1963) als Oreste Pinto
  • Maigret (1964), als Fred Alfonsi
  • Onder één dak (1967) als notaris
  • M.S. de Weereld, (1986) als stuurman Hoornik
  • Testament, (1991) als veteraan
  • Advocaat van de Hanen, (1996) als oude man

Regisseur

  • Het onstuimige hart, (1955)
  • Arcenicum en Oude kant, (1956)
  • George en Magaret, (1957)
  • Welterusten, (1958)
  • Ik zie, ik zie wat jij niet ziet (spotgeesten), (1959)
  • Romeo en Julia in Berlijn, (1960)
  • Al te bont!, (1962)
  • Geld te geef (1963)
  • Ja zuster, nee zuster, (1966)
  • Pommetje Horlepiep, (1976-1979)

Hoorspelacteur

  • De laatste dag van Lissabon, (1956) als de gevangene
  • Simba's sterven niet, (1960) als Bernard Staal, overste van een missie
  • Pluche en beton, (1965) als Eugen
  • Moord in de kathedraal, (1965) als derde verleider & derde ridder
  • De vrienden van onze vrienden, (1966) als Anton Beriossev

Externe Links

Bronnen