De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Frieda Pittoors TGA Jan Versweyveld1883.jpg


Foto: Jan Versweyveld.

NaamFrieda Pittoors
Geboren13 oktober 1947
Antwerpen
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Frieda Pittoors (1947) is een Vlaamse actrice. Zij staat al op haar achtste op de planken in het professionele theater in België. Van haar 12e tot haar 15e jaar speelt ze 150 keer De kleine prins, drie seizoenen lang op tournee door heel Vlaanderen, in een bezetting met onder andere Julien Schoenaerts die zij als haar toneelvader beschouwt. Ze studeert in 1968 af aan de Studio Herman Teirlinck, onder andere als jaargenote van Hubert Damen. Ze maakt deel uit van de groep acteurs die in de Beursschouwburg te Brussel de vernieuwing inzet, samen met onder anderen Rik Hancké en Bert André.

Vanaf de jaren zeventig is ze ook in het Nederlandse theater te zien, onder meer bij Proloog, Sater, Het Zuidelijk Toneel en Maatschappij Discordia. Voor haar komst bij Toneelgroep Amsterdam speelt Pittoors bij ZT Hollandia. Daar is ze te zien in onder meer Tim van Athene en Seemannslieder/Op hoop van zegen Voor haar rol in De Leenane trilogie, wordt zij genomineerd voor de Theo d'Or.

Sinds 2005 is Frieda Pittoors verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. Ze speelt in Romeinse Tragedies, Antonioni-Project, Teorema en Ubu. Eerder is Pittoors te zien in onder meer Perfect Wedding, Maeterlinck en Naar Damascus. Voor haar rol in Romeinse Tragedies word Pittoors genomineerd voor de Colombina.

In seizoen 2011-2012 speelt ze in de reprises Hedda Gabler, Kinderen van de zon, De Russen! en in Tartuffe van Molière (regie Dimiter Gotscheff, coproductie NT Gent).

In 2007 vertolkt ze de rol van Simone Castel in de televisieserie Stellenbosch en in 2010 speelt ze een hoofdrol in de televisieserie Oud België (Lisette Leonard).

Frieda Pittoors is in 2011 te zien in het speelfimdebuut van Marc van Uchelen: Webcam en Pascale Simons: Lotus, première in het Nederlands Film Festival Utrecht.

In 2012 wint Frieda Pittoors de Colombina voor haar rol in De Russen! en Tartuffe, beide van Toneelgroep Amsterdam.

Scènefoto's

Tartuffe rep Frieda Pittoorsphile deprez.jpg

Frieda Pittoors tijdens de repetitie van Tartuffe van Toneelgroep Amsterdam, 2012. Foto: Phile Deprez.

Russen Frieda PittoorsJan Versweyveld.jpg

Frieda Pittoors in De Russen! van Toneelgroep Amsterdam, 2012. Foto: Jan Versweyveld

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Film

  • 1992: Rooksporen
  • 1997: Karakter
  • 1999: Kaas: Fine Laarmans
  • 2001: Drift: verpleegster
  • 2002: Meisje: Martha
  • 2005: Een ander zijn geluk: Conciërge Njord
  • 2005: Knetter: Puch
  • 2006: 'n Beetje Verliefd: Maria

Bronnen