Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd bij de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld.

Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


   Informatie

   Freule Julie van August Strindberg vertaald door Karst Woudstra

   Stichting Toneelschuur Producties, Thibaud Delpeut

   Seizoen: 2011/2012

   Regie: Thibaud Delpeut

   Dramaturgie: Joris van der Meer

   Kostuums: Wojciech Dziedzic

   Decorontwerp: Roel van Berckelaer

   Lichtontwerp: Casper Leemhuis

   Muziek: Thibaud Delpeut

   Uitvoerenden: Wendell Jaspers, Guy Clemens, Eline ten Camp

   Persbericht 4 oktober 2001

   Julie: Ik ken de mensen en ik houd van ze, net zoals ze van mij houden.

   Jean: Nee freule Julie, ze houden niet van u. Ze nemen het eten aan dat u ze geeft, maar ze spugen erop.

   Strindbergs klassieker als paradox van de samenleving. THIBAUD DELPEUT REGISSEERT FREULE JULIE

   Thibaud Delpeut regisseert, in coproductie met Toneelschuur Producties, de klassieker Freule Julie van schrijver August Strindberg. Freule Julie is in deze enscenering een ‘paradox van de samenleving’. Arm en rijk kunnen alleen bij de gratie van elkaar bestaan, maar willen op de ander lijken... of de ander vernietigen.

   Freule Julie is vanaf 18 november te zien in de Toneelschuur Haarlem (première woensdag 23 november) , gevolgd door een landelijke tournee tot en met 14 januari 2012. De graaf is op vakantie en zijn personeel viert op een broeierige midzomeravond feest in de stallen van het landgoed. Terwijl het feest steeds heftiger wordt, lopen ook achter de schermen de spanningen hoog op tussen Julie, dochter van de graaf en Jean, zijn knecht. Wat begint als een verhit en gevaarlijk seksueel spel, wordt hoe langer hoe meer een oncontroleerbare wraakoefening waarvan niemand de gevolgen nog kan overzien. Freule Julie is een indrukwekkende karakterstudie en een compromisloze sociale spiegel ineen.

   Thibaud Delpeut over Freule Julie:

   In mijn ogen is de liefdesaffaire tussen Jean (Guy Clemens) en Julie (Wendell Jaspers) een metafoor voor een wrede en genadeloze afrekening van het ‘volk’ met de ‘elite’. Jean en zijn verloofde Kristin (Eline ten Camp) spelen een geraffi¬neerd spel met Julie. Deze zinderende en uiteindelijk destructieve nacht is het onontkoombare resultaat van een wederzijds onbegrip tussen twee lagen in de samenleving dat geen stand kon houden. Thibaud Delpeut (1978) regisseerde bij Toneelschuur Producties de afgelopen jaren o.a. Blasted (2010) en de locatievoorstelling Nacht (2010). In het kader van TA-2 (platform voor ontwikkeling van regietalent van Toneelschuur Producties & Toneelgroep Amsterdam) regisseerde hij Britannicus (2007) en Antigone-Kreon-Oidipous (2008, en tournee 2010 - 2011). Zijn laatste TA-2 productie, Al mijn Zonen (december 2010) werd geselecteerd voor Het Nederlands Theater Festival 2011 en zal 21 en 22 januari 2012 nogmaals te zien zijn in de Stadsschouwburg Amsterdam. Sinds 2011 maakt Thibaud Delpeut ook vanuit zijn eigen stichting voorstellingen, in coproductie met Toneelschuur Producties. Afgelopen zomer was zijn eerste voorstelling 4.48 Psychosis, dé theaterhit op Oerol en Over het IJ Festival.


   Over de cast:

   Wendell Jaspers vertolkte de hoofdrol in de locatievoorstellingen 4.48 Psychosis (zomer 2011) en Nacht (zomer 2010) en werkte eerder met Delpeut samen in Entr'acte (Nationale Toneel). Jaspers werd in 2010 genomineerd voor de Theo d’Or voor haar rol in Marilyn Monroe, diamonds are a girl’s best friend .

   Guy Clemens werkte eerder samen met Thibaud Delpeut in 2005 met een hoofdrol in diens Richard III en de monoloog Hamlet. De samenwerking krijgt een vervolg met de rol van Jean in Freule Julie. Verder speelde hij o.a. bij Het Zuidelijk Toneel, Het Toneel Speelt en vertokte een van de hoofdrollen in de succesvolle voorstelling Richard III van Orkater. Op tv was Guy te zien in de succesvolle serie Levenslied en hij speelt een hoofdrol in de speelfilm Onder ons, (release najaar van 2011).

   Eline ten Camp werkte een aantal keer samen met Thibaud Delpeut in zijn Blasted, Nacht, Antigone-Kreon-Oidipous en Al mijn zonen. Deze lijst wordt aangevuld met haar rol van Kristin in zijn productie van Freule Julie. Daarnaast werkt ze veelvuldig samen met Gerardjan Rijnders (Wie is er bang voor Virginia Woolf?, As you like it, Een meeuw). De komende jaren zal ze ook spelen in Rijnders’ ensceneringen van Oom Wanja en De kersentuin. In de film Majesteit speelde Eline de rol van Mabel Wisse Smit.

   Bronnen