De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Joseph and The Amazing Technicolor Dreamcoat 188423.jpg


foto: Joris Jan Bos. Freek Bartels in Joseph and the amazing technicolor dreamboat 2008.

NaamFreek Bartels
Geboren24 oktober 1986
Tilburg
BeroepZanger, Acteur
DisciplineMuziektheater
 Website

Freek Bartels (1986) is een Nederlands zanger en musicalacteur.

Biografie

Bartels begon in 2001 zijn opleiding bij de MusicAllFactory te Tilburg. Op de Muzische Afdeling van het Koning Willem ll College in Tilburg speelde hij al de hoofdrol als Joseph in de gelijknamige productie. In 2004 startte hij met de opleiding Muziektheater aan het Fontys Conservatorium van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in dezelfde plaats, die hij cum laude afrondde. Zijn zangdocent is Edward Hoepelman. Hij kreeg acteerlessen van Marc Krone, Julia Bless en Roeland Vos. Danslessen volgde hij bij Dick Swanborn, Danielle Waijers, Caroline Neyndorff en André de Jong. Hij nam deel aan verschillende workshops van o.a. Paul Eenens, Maike Boerdam, Wieneke Remmers en Erwin Aerts. Tijdens zijn opleiding speelde Bartels de rol van Tito in het toneelstuk De Heilige Antonio van Arnon Grunberg.

Tot en met 5 november 2008 is Bartels te zien geweest in de musical Les Misérables, waar hij de rol speelde van studentenleider Enjolras. Op zondag 26 oktober 2008 won hij het televisieprogramma Op zoek naar Joseph waarmee hij de hoofdrol kreeg in de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. Sinds 3 oktober 2010 was hij te zien in de Nederlandse musical Petticoat.

Vanaf 2001 speelde Bartels in een tweetal producties van Stichting Theaterplan Producties Eindhoven: in Fame (2001-2002) als Nick Piazza en in Pendragon (2002) als Koning Arthur. In 2004 speelde hij de rol van Clopin in Disney's Quasimodo. Bartels was daarna te zien als Roger Davis in de musical Rent (2007) en als Sjaak in de musical Into the Woods (2007), beiden geproduceerd door M-Lab. Vanaf april 2008 was Bartels te zien in het Luxor Theater, Rotterdam als Enjolras in Les Misérables. Op 26 oktober 2008 won Freek het programma Op zoek naar Joseph en vanaf 22 november 2008 was hij te zien als Joseph in Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. Het doek viel op 10 juli 2010. Sinds 3 oktober 2010 is Freek te zien als Rogier van Rooden in de musical Petticoat. Op 31 januari 2011 wordt bekend gemaakt dat Bartels de mannelijke hoofdrol gaat spelen in de musical Next to Normal, vanaf begin 2012 te zien in het DeLaMar Theater, Amsterdam.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de uitvoering muziek

Prijzen

  • In 2002 ontving Bartels van de stichting “Vrienden van de Schouwburg Eindhoven” de Jong Talent Prijs.
  • Voor zijn rollen in Into the Woods en Les Misérables kreeg Bartels de John Kraaijkamp Musical Award 2008 in de categorie Aanstormend Talent.
  • In 2008 won Bartels het televisieprogramma Op zoek naar Joseph. Hiermee bemachtigde hij de hoofdrol in de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat.
  • Voor zijn rol als Joseph in de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat is Bartels in 2009 genomineerd voor een John Kraaijkamp Musical Award in de categorie "beste mannelijke hoofdrol in een grote productie".
  • 2011. Nominatie voor de John Kraaijkamp Musical Award 2011 voor beste mannelijke hoofdrol in een grote musical (Petticoat).
  • In 2012 won Bartels de Musicalworld Award voor beste mannelijke bijrol voor zijn rol in Next to normal.

Externe links

Bronnen