De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamFred Fagel
Volledige naamFagel, Gerardus
Geboren30 september 1911
Rotterdam
Overleden10 juni 1984
Malaga
BeroepCabaretier
DisciplineKleinkunst
TrefwoordenCabaret

Biografie

Fred Fagel (1911-1984) was een Nederlandse cabaretier en radioconferencier. Daarvoor zat hij in de brandstoffenhandel. In zijn diensttijd werkte hij bij O. en O. en dat gaf voor hem uiteindelijk de doorslag beroepsartiest te worden. Hij kwam na de ontwapening terug in de brandstoffenhandel als bedrijfsleider, maar werd door Ben ter Hall, die in de Arnhemse schouwburg amateurrevues bracht, als conferencier gevraagd. Dit leidde mede door toedoen van Alex de Haas vanaf 18 juni 1941 tot frequente medewerking aan radio-uitzendingen, niet alleen op het gebied van amusement, maar ook van het hoorspel.

Als conferencier/ zanger trad hij ook in het land op. Hij schreef zelf zijn teksten, maar leverde ook aan collega's als Daan Hooykaas. Er kwam een eigen gezelschap (Fred Fagels Succes- variété) en een samenwerking met Rens van Dorth. Hieraan kwam rond 1950 een einde, toen hij na een NIWIN- tournee met Octave van Aerschot besloot zijn geluk in het buitenland te gaan beproeven. Hij woonde lange tijd in Nieuw-Zeeland en Australië, waar hij met zijn echtgenote met succes restaurants exploiteerde, kwam in 1966 terug naar Europa en vestigde zich in Spanje, waar hij op 72-jarige leeftijd overleed.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Bronnen