De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Freak

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


In de theaterwereld duidt men personen, die een opvallend ongewoon uiterlijk hebben of gedrag vertonen, aan met het Engelse woord freak.

De verbinding van deze personen met theater komt voort uit de z.g. freakshows die in Europa en de Verenigde Staten populair werden vanaf het einde van de 18e eeuw tot en met de eerste helft van de 20ste eeuw. Deze shows waren meestal verbonden aan circussen, kermissen of zelfstandig rondreizend. Men toonde dan enerzijds mensen met een fysieke lichamelijke afwijkingen, zoals dwergen, reuzen, of bijzondere ziekten en anderzijds mensen met een buitengewoon talent, zoals fakirs, degenslikkers, slangenmensen etc. Bekend is bijvoorbeeld The Elephant man uit de film van David Lynch uit 1980 en het gelijknamige toneelstuk, dat ook in Nederland is uitgevoerd door het Engels talige Amsterdamse toneelgezelschap The In Players.

In de 2e helft van de 20ste eeuw komen dit soort shows niet meer voor, met name ook omdat lichamelijke afwijkingen e.d. meer en meer medisch/wetenschappelijk begrepen worden en men de betreffende personen als gewone mensen beschouwd. De personen met de buitengewone talenten kan men blijven zien in diverse circusacts en theatervoorstellingen.

Andere betekenis

Het woord freak wordt ook in een geheel andere betekenis gebruikt. Er wordt dan een persoon bedoeld met een buitengewone, overdreven, aandacht voor een bepaalde activiteit, onderwerp of persoon. Bijvoorbeeld Iemand die helemaal idolaat is van alles wat met theater heeft te maken, wordt wel aangeduid met het woord theaterfreak.

Voor een nadere overzicht zie: Onderverdeling soorten freaks