De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Frans-ter-Gast.jpg


Frans ter Gast. Fotograaf onbekend.

NaamFrans ter Gast
Geboren28 november 1880
Amsterdam
Overleden8 september 1970
Geldrop
BeroepPoppenspeler, Schimmenspeler
DisciplinePoppenspel
TrefwoordenSchimmenspel


Frans ter Gast (Amsterdam, 28 november 1880 - Geldrop, 8 september 1970) was een Nederlandse schimmenspeler.

Schimmenspel

Frans ter Gast volgde zijn opleiding in Amsterdam, Haarlem, Londen en Parijs, en vestigde zich als kunstenaar in Den Haag. Daar maakt hij omstreeks 1910 kennis met het schimmenspel. In 1924 maakt hij zijn eerste volledige schimmenspel, getiteld "Rijden door alle Tijden". Frans ter Gast zou in totaal meer dan 40 schimmenspelen schrijven, maken en spelen, tot 1968 was hij actief als schimmenspeler.

De teksten die Frans ter Gast voor zijn schimmenspelen schreef waren in dichtvorm. Zijn eerste schimmen waren nog traditoneel: grote schimmen die tegen een doek gehouden worden, maar later ging hij over op kleine schimmen die hij met behulp van een toverlantaarn projecteerde. Nog weer later verving hij de toverlantaarn door een door hem zelf gebouwde projector met gloeilamp. Deze techniek gaf hem de mogelijkheid tot een lossere, levendige speltechniek. Frans ter Gast was vooral bekend vanwege zijn schimmentheater, maar hij heeft ook marionetten gemaakt, o.a. voor het spel "Beatrijs" van Boutens.

Overig

In de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) bevinden zich onder andere een aantal complete en incomplete schimmenspelen van Frans ter Gast. (afkomstig uit de Stichting Poppenspelcollecties te Rotterdam).

Externe Links

Bronnen

  • Productiedatabase
  • J.J. Bollebakker, G.J.M. Sonnemans, I. Vink, "Theater uit handen. Nederlands poppen- en schimmentheater na 1900. Een collectie", Dordrecht 1992.