Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamFrans Brüggen
Geboren30 oktober 1934
Amsterdam
Overleden13 augustus 2014
Amsterdam
BeroepMusicus, Dirigent
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Frans Brüggen (1934-2014) was een Nederlands musicus en dirigent.

Biografie

Brüggen studeerde dwarsfluit en blokfluit (bij Kees Otten) aan het Amsterdams Muzieklyceum. Ook studeerde hij musicologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1955 werd hij op 21-jarige leeftijd aangesteld als docent bij het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Later gaf hij ook les op de Harvard Universiteit waar hij de leerstoel "Erasmus professor" bekleedde en was hij "Regent's Professor" aan de Universiteit van Californië - Berkeley.

Frans Brüggen houdt zich voornamelijk bezig met barokmuziek, hoewel de laatste jaren ook de romantische periode zijn aandacht heeft.

Hij trad op als blokfluitist, als solist en in ensembles. In de jaren zestig en zeventig speelde hij een grote rol bij de ontwikkeling van de blokfluitmuziek. Door zijn uitvoeringen hielp hij de blokfluit af van het imago van kinderinstrument. Ook bracht hij verschillende hedendaagse componisten ertoe werken voor blokfluit te schrijven. In 1972 richtte hij, samen met Kees Boeke en Walter van Hauwe, het blokfluitensemble Sour Cream op.

Hij was jurylid in 1972 en 1975 voor het in Brugge gehouden internationaal concours voor barokinstrumenten, in het kader van het Festival Oude Muziek.

Als dirigent maakte hij naam met het door hem in 1981 opgerichte Orkest van de Achttiende Eeuw. Met dit orkest maakte hij plaat- en CD-opnamen van werken van onder anderen Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Jean-Philippe Rameau en Joseph Haydn. Hierbij richt hij zich er op de werken zo authentiek mogelijk uit te voeren, onder andere door gebruik te maken van de orkestbezetting en instrumenten (of exacte kopieën daarvan) uit de tijd van de componist.

Van 1991 tot 1994 was hij de vaste dirigent van het Radio Kamerorkest, sinds 2001 is hij daar chef-dirigent. Hiernaast treedt hij op als gastdirigent bij diverse andere orkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest en het Orchestra of the Age of Enlightenment waar hij sinds 1992 vaste gastdirigent is, een functie die hij sinds 1998 ook bij het Orchestre de Paris vervult.

In 1997 ontving hij als uitvoerend musicus de UNESCO International Music Prize in de categorie "Performance". Op 2 november 2007 is hem in Maastricht de Oeuvreprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties uitgereikt. In het juryrapport wordt Frans Brüggen een baken en inspirator voor de gevestigde symfonieorkesten genoemd. In 2012 ontving hij de Edison Oeuvreprijs.

Zijn neef Daniël Brüggen is eveneens een bekend blokfluitist.

Theater/Dans

  • Een overzicht van de voorstelling die in première is gebracht en waarin hij geregistreerd werd voor de muzikale leiding, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.
  • Idem voor de voorstellingen die hij heeft gedirigeerd
  • Idem de voorstelling waarin hij zelf is opgetreden

Externe links

Bronnen