De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamFrank Kooman
Geboren1929
Overleden4 april 2011
BeroepPoppenspeler, Musicus, Componist
DisciplinePoppenspel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Frank Kooman (1929-2011) was een Nederlands poppenspeler en -maker en in 1960 oprichter van Kooman's Poppentheater te Den Haag.

Hij studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. De poppen hebben het uiteindelijk gewonnen van de piano, maar Frank Kooman componeerde zowel de muziek bij zijn eigen voorstellingen, maar ook voor anderen zoals Feike Boschma. Er verschenen twee poppenfilms van zijn hand voor de Nederlandse Onderwijsfilm (NOF). In de begintijd speelde hij twee seizoenen voor de VARA-televisie.

Hij behaalde de eerste prijs op het Improvisatie Concours voor Poppenspel in Haarlem (1980). In 1991 kreeg hij de Jan van Heel-prijs uitgereikt door het Centrum voor Kunst en Cultuur te Den Haag. In 2000 kreeg hij een ridderorde en in 2010 ontving Frank Kooman de stadspenning van Den Haag en de speld van de NVP (Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel). In het boek 'Handen Omhoog' uit 2010 wordt een uitgebreid overzicht gegeven van zijn werk.

Frank Kooman overleed op 4 april 2011. Het poppentheater wordt thans voortgezet door zijn Arjan Kooman

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor het ontwerpen, maken en bespelen van poppen

Bronnen