Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamFrançois Soons
Geboren1973
BeroepZanger
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera
VIAF-profiel

François Soons (1973) is een Nederlands operazanger in het stemvak tenor. Hij studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Zie verder zijn profiel op de website van Impresariaat Tineke Ouwendijk.

Biografie

François Soons studeerde muziekwetenschappen (Universiteit Utrecht) en zang (Koninklijk Conservatorium, Den Haag). De tenor behaalde een master aan de New Opera Academy in Amsterdam. Operarollen: Uldino in Attila, Paolino in Il matrimonio segreto, Tanzmeister/Brighella in Ariadne auf Naxos (Hongarije/ Nederland), Il Conte di Libenskof in Il Viaggio a Reims (Pesaro), Tamino in Die Zauberflöte (Den Haag), Andres in Wozzeck, Fabius in Die edelmütige Octavia, Beppe in Pagliacci en Arturo in I puritani. Oratoria: Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart, Jephtha van Georg Friedrich Händel, Messa di Gloria van Giacomo Puccini, Matthäus­Passion van Georg Philipp Telemann, Johannes­ Passion en Matthäus­ Passion van Johann Sebastian Bach.

François Soons is verbonden aan het Koor van De Nationale Opera. In 2014 zong hij bij De Nationale Opera de rol van Patacha in L'étoile.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
De zijden ladder - Stichting Summerborn Opera - 1999-08-15
Ariadne auf Naxos - Nationale Opera van Szeged - 2001-10-24
L'étoile - De Nationale Opera - 2014-10-04

Bronnen