De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Flora Theater, Amsterdam)
Ga naar: navigatie, zoeken


Voortzetting van Café Flora

Eerst stond op deze plek Café Flora. Na de brand in 1902 werd het theater in 1903 herbouwd, naam werd Flora Theater.

Naam: Flora. Ook: Variété Flora of Grand Café Concert Flora.

Adres: Amstelstraat 20 t/m 28, Amsterdam.

Architect: E. Breman. Bouwjaar: 1903.

Opening als theater: 1903. Capaciteit: Onbekend, maar aangezien Flora na de herbouw in 1903 nog groter werd dan haar voorganger, konden er zéker meer dan 1000 bezoekers in.

Soort voorstellingen: Variété, revue, operette en opéra comique

In het nieuwe Flora was meer ruimte voor de grote revues, waarin vooral Louis en Heintje (Henriëtte) Davids een grote rol speelden. Flora werd in dat opzicht steeds meer een ‘schouwburg’. Rond de eeuwwisseling werden er, heftig bibberend, de eerste films in Amsterdam vertoond.

Flora brandde af op 11 februari 1929 en werd niet meer herbouwd – er bleef slechts een ruïne achter. In 1953 werd in de Amstelstraat opnieuw een Flora Theater geopend, waarin later de bekende discotheek IT was gevestigd – tot deze op last van de politie werd gesloten.

Voor de revues die in het Flora Theater werden opgevoerd, ontwierp Jaap van Dam prachtige decors. Ontwerpen daarvoor bevinden zich in de collectie TIN.

Premieres

Zie Categorie:Premieres Flora, Amsterdam

Afbeeldingen

Acrobaten in Theater Flora Amsterdam 66138.jpg Specialiteiten 243289.jpg

Acrobaten in Theater Flora Amsterdam, gezien vanuit zijloge, 1905. Schilderij door Martin Monnickendam; Affiche van Theater Flora. Litho naar ontwerp Charles Verschuuren, 1920.

Decorontwerp voor de Druivenfinale van een revue in het Floratheater te Amsterdam 68145.jpg Decorontwerp voor de Spaansche Finale van een revue in het Floratheater te Amsterdam 68143.jpg

Decorontwerp voor de Druivenfinale van een revue in het Floratheater te Amsterdam; Decorontwerp voor de Spaansche Finale van een revue in het Floratheater te Amsterdam. Aquarellen door Jaap van Dam.

Decorontwerp voor de finale van de revue Parfum in het Floratheater te Amsterdam 68147.jpg Decorontwerp voor de Kaarsenfinale van een revue in het Floratheater te Amsterdam 68153.jpg

Decorontwerp voor de finale van de revue Parfum in het Floratheater te Amsterdam; Decorontwerp voor de Kaarsenfinale van een revue in het Floratheater te Amsterdam. Aquarellen door Jaap van Dam.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007