Flamenco

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Flamenco is een muziekgenre en een bijbehorende dans afkomstig uit de zuidelijke provincies van Spanje. Kenmerkend voor deze muziekvorm zijn de soms Arabisch aandoende klanken, de uitbundige muzikale versieringen rondom het thema en het sterke ritme binnen een twaalftels-systeem.

De basis van de flamenco vormt de cante flamenco, de flamencozang. In de meest basale uitvoering wordt de cante vaak met een ritmisch geklop (al golpe; golpear = kloppen, tikken) begeleid door te kloppen met de knokkels op tafels, te tikken met een stok op de grond (cano roto), door het knippen in de vingers (pitas) of met klappen in de handen (palmas). Tegenwoordig wordt hij meestal begeleid door de Spaanse gitaar en palmas, soms aangevuld met een tinaja (vaas, in Afrika een udu) en sinds de jaren 70 van de twintigste eeuw de cajón. Ofschoon cante en baile uiteindelijk door veel klassieke instrumenten als fluit, piano, viool en cello kunnen worden begeleid, blijft dit in de praktijk meestal de flamencogitaar. Cante flamenco kan (ook ritmisch) worden ondersteund door de baile flamenco, de expressief-ingetogen flamenco-dansstijl die zich kenmerkt door krachtige gratie en vaak ingewikkelde handbewegingen en voetenwerk (taconeo).

Voor uitgebreide verdere toelichting op het fenomeen Flamenco zie: wikipedia

In de podiumkunsten komt men vele verschillende soorten voorstellingen tegen die gebaseerd zijn gebaseerd zijn op of afgeleid van de flamenco-cultuur. Het kunnen zo authentiek mogelijke presentaties zijn tot en met grote shows en in flamenco-stijl gedanste klassieke verhalen uit de Iberische culturen. Ook kan er sprake zijn van vermenging met of invloeden van diverse andere andere muziek- en dansstijlen, vanuit de Latijns-Amerikaanse en vooral Cubaanse muziek (cantes de ida y vuelta) en dans. De laatste jaren is ook sprake van be-invloeding vanuit de jazz, de pop, rock, de punk, hiphop en diverse vormen van wereldmuziek.

Zie het overzicht van voorstellingen die in Nederland te zien zijn geweest met het predikaat flamenco

Bronnen