De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Figurant

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Een figurant is iemand die in een theatervoorstelling zichtbaar aanwezig is op het podium, vaak ook handelingen verricht of zijn stemgeluid laat horen en zo het realisme van een bepaalde scene verhoogd, maar die geen echte rol vervult. Figurant zijn wordt ook meestal niet gezien als echt beroep, maar als een extra activiteit naast een geheel ander beroep.

In vaste grote toneelgezelschappen en dansgezelschappen kunnen collega's die in de voorstelling geen rol vervullen, soms gevraagd worden de benodigde figurantenrollen te vervullen, maar meestal zullen figuranten via het kennissen-circuit, amateurtheatergezelschappen of via specifieke figuranten - castingbureaus worden geleverd.

In televisie producties en met name in filmproducties wordt zeer veel gebruikt gemaakt van figuranten. Het figuranten werk is daar ingedeeld in diverse types. Zie voor een nader toelichting daarover: wikipedia.

Voor een overzicht van mensen die in de Theaterencyclopedie zijn opgenomen onder de beroepsaanduiding figurant, zie alle figuranten