De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Feliks Arons

Someone.gif

NaamFeliks Arons
Volledige naamArons, Henricus Felix Joseph Maria
Geboren5 januari 1944
's-Hertogenbosch
Overleden19 augustus 1992
Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel


Biografie

Felix Arons (1944-1992) was een Nederlandse acteur. Na het Sint Janslyceum in zijn geboorteplaats ging hij naar de Toneelacademie Maastricht, waar hij een acteursopleiding volgde (1962-1965). Voor regie wendde hij zich in 1966 tot de Toneelschool, Amsterdam en in 1967 tot de NTS. Voor deze laatste maakte hij 15 afleveringen van Jean Dulieus "Paulus de boskabouter" in zijn eerste regieseizoen.

Later deed hij ook drama en documentaires. Hij bewerkt en schrijft voor film en televisie, is docent acteren voor-televisie en vertaalt. Hij gaf lezingen over theater en gaf een jaar les in decorontwerp aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Voor de regie van stukken bij amateurgroepen werd hem twee maal een prijs toegekend. Hij regisseerde enkele films, t.w. "Preussens Gloria", "De treurige geranium" en "Op het eerste gezicht", maar was als acteur tot nu toe relatief weinig te zien.

Felix Arons maakte in 1976 naam met het televisiedrama 'De zaak Giessen-Nieuwkerk' en werkte mee aan de televisieseries 'De Lemmings', 'Waaldrecht', 'Klaverweide' en 'Het bloed kruipt'. Hij maakte daarnaast televisie-documentaires, schreef, bewerkte en vertaalde voor film en televisie. Felix Arons werd 49 jaar.

Bronnen