De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De lappendeken 171316.jpg


Felicia van Deth in de voorstelling De Lappendeken, 1981. Foto: Georg Dobler en Marijke Mooy. Collectie TIN.

NaamFelicia van Deth
Volledige naamFelicia Beck
Geboren19 januari 1931
'Overleden12 juli 2015
BeroepPoppenspeler
DisciplinePoppenspel
VIAF-profiel
'RKD-profiel

Biografie

Felicia van Deth was poppenspeler. Zij was gehuwd met poppenspeler Guido van Deth. Samen speelden ze jarenlang voorstellingen in hun poppentheater in Den Haag. Na de dood van Guido van Deth in 1969 zette Felicia het theater alleen voort.

Het poppentheater van Guido van Deth werd in 1946 in Den Haag in de Nassau van Dillenburgstraat geopend. In 1950 kwam Felicia Beck hem bij zijn voorstellingen assisteren; in 1955 trouwden zij. Samen maakten ze veel bewerkingen van bestaande voorstellingen en schreven en speelden ze nieuwe voorstellingen. Na de dood van Guido van Deth speelde Felicia nog tot 2000 door in het theater.

In de loop der jaren hadden Guido en Felicia van Deth een grote verzameling theaterpoppen opgebouwd, waaronder achttiende en negentiende eeuwse Franse en Italiaanse poppen en Wajang poppen. Deze verzameling is aangekocht door het voormalige Theater Instituut Nederland en is nu in beheer bij de Bijzondere Collecties UvA.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Idem voor het ontwerpen, maken en bespelen van poppen

Bronnen