Feike Boschma: Video

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Fotograaf onbekend. Collectie: Feike Boschma

Eenlevenlangtheater Feike Boschma:Videofragmenten van Feike Boschma

Hieronder vindt u een aantal fragmenten waarin u Feike Boschma aan het werk kunt zien. De films en de fragmenten daaruit werden door Feike Boschma zelf geselecteerd en geven een goede indruk van zijn werk.

1953: Optreden van Feike tijdens een braderie van Leeuwarden

Dit is het oudste filmfragment waaarop marionetten van Feike Boschma te zien zijn. Het filmpje geeft een impressie van de braderie in Leeuwarden (Ljouwert) in 1953. Feike Boschma treedt op met zijn marionettentheater. Aan het einde van dit fragment komt een scène met twee marionetten kort in beeld.

Lengte fragment: 1 minuut en 40 seconden

Bron: Fries Filmarchief

1986: Janus Cabalt

De bekende Nederlandse poppenspeler Janus Cabalt (1869-1935) speelde vanaf 1893 met zijn handpoppen in de poppenkast op de Dam in Amsterdam. De handpoppen en de poppenkast bevinden zich in de collectie van het Amsterdam Museum, de marionetten van Janus Cabalt behoren tot de Collectie TIN. Feike Boschma heeft de poppen van deze bekende Amsterdamse poppenspeler gerestaureerd en heeft ze vervolgens tot leven gebracht.

Samen met Wim Kerkhove speelt Feike Boschma in dit filmpje een aantal nummers met de verschillende handpoppen en marionetten van Cabalt na: Een klassieke marionetten-scène van Jan Klaassen en Katrijn, en een scène van een acrobaat.

Lengte fragment: 3 minuten en 48 seconden

Bron: "Handpoppen en marionetten: Janus Cabalt", NThI, 1986 (Collectie TIN); Regie: Luk Blancquaert; Muziek: Klaas Bakker.

1986: De rode sjaal

Feike Boschma speelt "De rode sjaal". In het nummer "De rode sjaal" bespeelt Feike Boschma twee marionetten: kleinere alter ego’s van zichzelf. De vraag is uiteindelijk wie de machtigste is: Feike Boschma, de marionetten of de sjaal?

Lengte fragment: 5 minuten en 14 seconden

Bron: "Het gaat om de beweging", NThI, 1986 (Collectie TIN), Regie: Luk Blancquaert

1986: Dancing with my shadow

"Het gaat mij om het zweven van de poppen, om het lichte." Vandaar dat veel van Boschma’s poppen van textiel gemaakt zijn. Met minimale middelen wordt er een personage gecreëerd. We zien een pop die met zijn schaduw danst, maar in gedachten is de schaduw iemand anders...Dancing with my shadow, making believe it’s you...

Lengte fragment: 1 minuut en 47 seconden.

Bron: Het gaat om de beweging, NThI, 1986


1986: Het gaat om de beweging

Een pop komt tot leven door de beweging. Feike Boschma houdt bij het maken en bespelen van de pop rekening met welke bewegingen deze moet kunnen maken. En gezichten laat hij vaak weg. Die leiden af van de beweging. Als voorbeeld zijn hier een paard en een tapdanser te zien.

Lengte fragment: 43 seconden

Bron: Het gaat om de beweging, NThI, 1986

1989: A romance in many dimensions

Feike Boschma legt uit hoe hij door middel van vorm en beweging een erotische spanning tussen een man en vrouw kan laten zien. Een gordijn kan door het in te snoeren de vorm van een vrouw suggereren en door de bewegingen die ze maakt begrijpt iedereen haar lichaamstaal.

Lengte fragment: 2 minuten en 59 seconden

Bron: Als een vloedlijn, Scarabee films, 2000

N.B. Beelden uit de voorstelling zijn afkomstig van een privé opname.

Met dank aan: Aenny Verhaak

1992, 1996: De witte ballerina

Feike Boschma vertelt over de mogelijkheden van zijn marionet De witte ballerina. Het is één van de eerste marionetten die hij maakte. We zien haar ook dansen op de muziek die speciaal voor haar is gecomponeerd.

Lengte fragment: 3 minuten en 10 seconden

Bron: Nthl 1992 en TIN 1996

Afkomstig van: Studiemiddag Feike Boschma en Wim Meeuwissen (NthI, 1992) én Het gaat om de beweging: dialoog in woord en poppenspel tussen Feike Boschma en Albrecht Roster (TIN, 1996)

2000: Als een vloedlijn

Een aria van een operazangeres. Zij hangt aan twee gespannen draden en wordt van de zijkanten bespeeld door twee spelers. Tevens een tango, waarbij de spelers rechtsreeks in contact staan met de (benen van de) poppen.

Lengte fragment: 3 minuten en 15 seconden

Bron: Als een vloedlijn, Scarabee films, 2000

2010: Saffira en het mes

Met een groep muzikanten voert Feike Boschma het nummer Saffira en het mes uit.

Lengte van het fragment: 4 minuten

Bron: Aantekeningen, Stichting de Proeve, 2010

Afkomstig van: dvd De ruimte om de stilte. Deze is uitgeven bij het boek Aantekeningen, Stichting de Proeve, 2010