Feike Boschma: Repertoire - Na 2000

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Feike Boschma. Foto: Emilio Brizzi. Collectie TIN


Eenlevenlangtheater Feike Boschma:

Feike Boschma: de jaren na 2000

Dit overzicht van (de medewerking aan ) de voorstellingen van Feike Boschma de jaren na 2000 loopt tot 2012. Feike Boschma over de toekomst:

"Een creatief proces was toch altijd gebonden aan een tijdslimiet. Er werd gewoonlijk naar een bepaalde datum toegewerkt. Dat was geen bezwaar voor het resultaat, in tegendeel, het werkte vaak stimulerend. Nu is de noodzaak vervallen en kan men zich naar hartenlust overgeven aan het werkproces zelf. In mijn geval aan de onderlinge spanning van de kleuren en de aard van het materiaal. De dramatische voorwaarde kan men achterwege laten. Er kan een abstract spel ontstaan dat geen begin en geen einde hoeft te hebben. Dat wil niet zeggen dat het bewegingloos moet zijn, in tegendeel, het kan bewegen rond een stilstand en samen met het kleurenspel ontleent het daaraan zijn spanning. Het is een proces dat uit zichzelf ontstaat. Men moet het niet te veel willen beïnvloeden. Het resultaat is grotendeels afhankelijk van het toeval.

Daarnaast ontstaat een overweging van heel andere aard. Het bestaande materiaal, de marionetten die eens gemaakt zijn voor een bepaald project, hebben hun functie verloren en staren nu bij wijze van spreken in een lege ruimte. Het zou interessant zijn hen samen te voegen tot een nieuw geheel, vergetend waarvoor zij gediend hebben. Een soort herwaardering die dan het best door middel van een film gestalte gegeven kan worden als een samenspel in een nieuwe context. Er zou dan een scenario geschreven moeten worden van ongeveer twintig minuten. In die vorm zouden de marionetten een langere levensduur toebedeeld krijgen. Los daarvan zou het materiaal bewaard kunnen worden en in combinatie met de film een extra spanning opleveren.

Aan de uitwerking van dit idee ben ik inmiddels begonnen." (Feike Boschma, 2011)

Feike Boschma. Opnames voor film Het gaat om de beweging, 1986. Foto: Roel Bogaards. Collectie TIN Feike Boschma 239586.jpg

Feike Boschma tijdens opnames voor de film "Het gaat om de beweging" (foto: Roel Bogaards, 1986); Feike Boschma in zijn atelier (foto: Ger Dijkstra). Collectie TIN.

Overzicht van het repertoire van Feike Boschma na 2000

  • 2003/2004: Beeldend Concert; Stichting Feike Boschma

Foto's

Feike Boschma en zijn marionetten 337183.jpg Feike Boschma en zijn marionetten 337173.jpg Feike Boschma en zijn marionetten 337170.jpg

Foto's uit Feike Boschma en zijn marionetten, 2003. Foto's: Emilio Brizzi. Collectie TIN.