Feike Boschma: Repertoire - Boeken en artikelen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Feike Boschma. Foto: Emilio Brizzi. Collectie TIN

Eenlevenlangtheater Feike Boschma:

Boeken en artikelen door en over Feike Boschma

Poppenspel begint volgens Feike Boschma niet bij het maken van een pop, maar bij het ontwerpen van een in beweging vertaalde expressie. Jarenlang zocht hij naar op schrift gestelde theorie over dit onderwerp. De boeken A la rencontre de la Mime van Jean Dorcy (1958), weliswaar toegespitst op de technieken van de mime, en Marionettes et marionettistes de France van André-Charles Gervais (1947) over de elementaire bewegingen voor handpoppen, waren bijzonder nuttig en hielpen hem bij het formuleren van eigen theoretische ideeën over beweging in relatie tot marionetten.

Boschma schreef zelf een aantal artikelen en boeken over zijn metier. Ook het boek dat Hanny Alkema over hem schreef en waarin hij veelvuldig zelf aan het woord is, bieden inzicht en houvast voor vakgenoten en geïnteresseerden in zijn manier van werken. Hieronder vindt u een overzicht.

Overzicht van boeken en artikelen

 • 1955, 1961, 1963: Diverse artikelen in 'Wij poppenspelers', door Feike Boschma. De NVP (Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel)-UNIMA werd in 1955 opgericht om poppenspelers en geïnteresseerden in artistiek poppenspel bij elkaar te brengen. In 1955 kwam het verenigingsblad Wij Poppenspelers voor het eerst uit. Sinds 2003 heet het blad Wereld van het Poppenspel. De artikelen van Feike Boschma verschenen o.a. in Wij Poppenspelers, 1e jaargang nr. 3 - 1955, 6e jaargang nr. 1 - 1961 en 9e jaargang nr. 2 - 1963.
 • 1971: Is poppenspel kinderspel? Door: Feike Boschma. Verschenen in Internationaal poppenfestival '71 (Amsterdam 1971)
 • 1981: De metamorfose. Door: Feike Boschma. Verschenen in: De wereld van Cilly Wang van Hanny Alkema, Nederlands Theater Instituut (Amsterdam 1981). Het boek is een portret van de Weense dans- en pantomime kunstenares Cilli Wang, die jarenlang in Nederland resideerde en daar samenwerkte met o.a. Wim Kan en Feike Boschma. Ze werd voornamelijk bekend door haar reeksen korte solo's, dansparodieën, door haar 'metamorfosen' genoemd.
 • 1984: Er kunnen straks wonderen gebeuren. Door: Feike Boschma. Verschenen in een special van de Vereniging voor Creativiteitsontwikkeling, november 1984
 • 1985: Ik ben nooit achter dat geheim gekomen en dat hoeft ook niet. Door: Feike Boschma. Verschenen in: Werkschrift 25, Instituut voor Dramatische Vorming, Amsterdam 1985
 • 1986: English Biography, NthI 1986.
 • 1992: Gedachten. Niet eerder gepubliceerd, geschreven door Feike Boschma in 1992. Beschrijving van de relatie tussen het werk van Feike Boschma en andere kunstvormen, geschreven door hemzelf.
 • 1992: Feike Boschma, een leven aan draadjes. Door: Hanny Alkema. Uitgever: Nederlands Poppenspel Instituut (Amsterdam) en Uniepers (Abcoude)
 • 1993: Vals licht : bordeelschilderijen, 1985-1993. Door: Feike Boschma, Dinie Boogaart, J.S. ten Cate. Uitgever: Atelier Boog-art (Nijega)
 • 2000: Echte poppenspelers worden geboren : 40 jaar Kooman's Poppentheater in Den Haag. Door: Henk Abbing en Feike Boschma. Uitgever: Stichting Vrienden van Kooman's Poppentheater (Den Haag)
 • 2000: Flamingo's aan de bar. Door: Feike Boschma, Emilio Brizzi, Henk van Loenen, Wim Visser. Uitgever: Stichting Feike Boschma (Amsterdam 2000). Keuze uit Feike Boschma's werkboeken uit de periode 1970-2000. Het boek bevat essayistisch proza en impressies/overpeinzingen van Feike Boschma.
 • 2010: Aantekeningen : het poppenspel leeft bij de gratie van de stilering. Door: Feike Boschma. Uitgever: Stichting De Proeve (Amsterdam) en Stichting Nederlands Centrum voor het Volkspoppentheater (Amsterdam). Plus verwijzing naar fragment dvd bij de video's.