Feike Boschma: Repertoire - 1981-1990

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Feike Boschma. Collectie: Feike Boschma

Eenlevenlangtheater Feike Boschma:

Feike Boschma: samenwerking met de Grieken

In deze jaren trad Feike op met o.a. Rob van Houten, Willy Brill, Herman van Veen, Wim Kerkhove, Frank Koomen, Hinderik de Groot.

Eind jaren tachtig vond een nieuwe vorm van kruisbestuiving plaats, nu door samenwerking met 'de Grieken': regisseur Nikos Armaos, componist Iraklis Paskalidis en vormgever Apostolos Vettas. Feike Boschma ontmoette hen tijdens The International Theatre Meeting in de zomer van 1986, waar Feike op hun uitnodiging optrad in het openluchttheater Averof.

Van hen leerde hij veel over de rol van de poppenspeler. Samen maakten ze onder andere zijn jubileumvoorstelling A Romance in Many Dimensions (1989). Boschma werkte ook mee aan enkele voorstellingen in Griekenland. De Grieken zeiden tegen hem: "Jij bent de baas, jij brengt een lapje tot leven, dat loopt uit de hand, het lapje keert zich tegen zijn schepper en dan ben jij weer degene die daar een eind aan maakt. Het is als in de verhalen van Pinocchio, Pygmalion, het monster van Frankenstein, de Golem-legende...de overgang van het leven naar de dood en weer terug. Ja, de dood komt vaak in mijn voorstellingen voor. Veel méér is er met poppen ook niet te doen." (Geciteerd uit: NRC, 8 oktober 1999)

"De Grieken maken het altijd dieper. Ze denken dan een hele middag na en brengen mijn materiaal terug tot een klassiek thema. In de jubileumvoorstelling is het Pinocchio, Pygmalion, het monster van Frankenstein. Allemaal schepsels die in opstand komen tegen hun schepper. Het draait om mijn relatie met het materiaal. De Grieken zeiden: 'Soms zie je er wel iets in en soms niet, maar dat ligt niet aan het materiaal. Daarom neemt het wraak'." (Geciteerd uit: Trouw, 25 april 1996)

In de soloprogramma’s die Feike Boschma in de jaren tachtig maakte, thematiseerde hij onder meer de relatie tussen poppenspeler en pop. Boschma schakelde zichzelf daarbij nadrukkelijk in. In een scène in De rode sjaal – een programma dat in 1981 op het Holland Festival te zien was – ontnam Boschma een pop een rood sjaaltje, dat later enorm uitvergroot terugkeerde om hem te wurgen. In A romance in many dimensions (1989) was Boschma een poppenspeler die verliefd werd op een eigen creatie: een dame die hij in een oogwenk tevoorschijn toverde uit een kruishout, een roze vitrage en een breedgerande hoed. Zij verkoos echter een andere pop, ook door Boschma gemaakt en bewogen.

In 1983 kreeg Feike Boschma door de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel de Wim Meilinkprijs uitgereikt, onder meer vanwege zijn grote invloed op collega-poppenspelers. Namen die later in dit verband genoemd zijn, zijn onder anderen die van Henk Boerwinkel, Hinderik de Groot en Jozef van den Berg. Daarbij was Boschma ook steevast betrokken bij initiatieven om de positie van de poppenspeler en het poppenspel te versterken. Hij was medeoprichter van de Kring van Nederlandse Poppenspelers (1954) en heeft zijn opvattingen over poppentheater in verschillende publicaties vastgelegd.

Overzicht repertoire Feike Boschma 1981-1990

verwijzing naar website Rob van Houten

  • 1982: Märchen. Auteur: naar Johann Wolfgang von Goethe. Gezelschap: Stichting Feike Boschma
  • 10 september 1984: Schillen. Nederlandse stem: Feike Boschma.
  • 10 oktober 1984: Jonas. Poppen: Feike Boschma.
  • 9 januari 1985: Een Vos van Herman van Veen. Rol: Dieren.
  • 26 november 1985: Jossel, met Willy Brill.
  • 2 januari 1986: Miranda in het oerwoud, Gezelschap: Poppentejater Knots. Regie: Feike Boschma. Met: Lia van Klingeren en Pim Hamer.
  • 26 januari 1986: Chinese sprookjes, Auteur: Feike Boschma. Gezelschap: Stichting Feike Boschma
  • Seizoen 1987/1988: Notta erotica, met Poppentheaterwerkplaats Dordrecht. Gezelschap: Unima Poppentheater Festival. Regie: Kurt Menard. Met o.a.: Christoph Bochdansky, Damiët van Dalsum en Ad van Iersel
  • 8 november 1989: Mare nostrum (Dansen rond de Middellandse Zee). Gezelschap: Het Folkoristisch Danstheater. Regie: Ferdinand van Altena. Choreografie dans uit Spanje: Feike Boschma.

Foto's

Portret van Feike Boschma met een marionet gemaakt voor de voorstelling De rode sjaal 337188.jpg

Foto uit De rode sjaal, 1981. Foto Emilio Brizzi. Collectie TIN.

Sloophamer BV Jantje Klaassen gaat te keer 176089.jpg

Sloophamer bv jantje gaat te keer, 1983. Foto: Marco Bakker. Collectie TIN.

A Romance in Many Dimensions 175973.jpg

A Romance in many dimensions. Foto's: Emilio Brizzi. Collectie TIN.