Feike Boschma: Repertoire - 1971-1980

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Feike Boschma in Funhouse Horror. Fotograaf onbekend. Collectie: Feike Boschma

Eenlevenlangtheater Feike Boschma:

Samenwerking met Rob van Houten

Van grote invloed op Boschma's spel is de samenwerking met mime-speler Rob van Houten sinds de jaren zeventig geweest. Die voorstellingen deden hem inzien hoe goed de combinatie van pop en mens kan uitvallen. "Rob speelde op het toneel een act, ik zat achter een tafel en trok aan een draadje om iets te laten bewegen. In die periode is het begrip 'pop' uitgebreid en begon ik ook allerlei andere voorwerpen te gebruiken." (Geciteerd uit Haagsche Courant, 31 oktober 1990) "De samenwerking tussen Rob en mij berust enerzijds op het grootst mogelijke contrast en anderzijds op een zekere overeenkomst. Rob speelt altijd keiharde scènes met kracht, agressie en tempo. Terwijl ik lyrisch ben en romantisch. Rob zegt altijd-, jij bouwt de poëzie op en dan breek ik er doorheen. Maar de humor van het absurde is onze gemeenschappelijke basis. Het zijn de dingen van de straat en het café die vooral Rob heel scherp waarneemt. Ik put meestal niet uit de directe werkelijkheid maar uit de fantasie over de werkelijkheid. Mijn romantiek is meer literair georiënteerd. We zitten dus allebei op een poëtisch spoor maar we werken het totaal verschillend uit. Ik ben de zachte kant, hij de harde. En als dat goed in balans is kunnen we dingen maken die erg gelukkig in elkaar zitten." (Geciteerd uit: Gooi en Eemlander, 4 april 1991)

Rob van Houten en Feike Boschma beïnvloedden elkaar wederzijds. Boschma werd er naar eigen zeggen directer en aardser van, terwijl Van Houten juist iets opschoof naar de poëtische kant.

Feike Boschma: Overzicht van zijn repertoire in de jaren 1971-1980

  • 1972: Sam-Sam (II). Door: Willy Brill. Met: Pieter van der Staak (gitaar)
  • 1974/1975: Zonder titel, Stichting Feike Boschma. Openingsvoorstelling van het zesdaagse poppenfestival in het HOT, Den Haag.
  • 1975/1976: 'Marionetten, Stichting Feike Boschma. Regieadviezen: Erik Vos en Cilli Wang. Met: Margit de Vries
  • 4 juni 1976: Feike Boschma en Jan Goes met marionetten en Margit de Vries, Stichting Feike Boschma, Festival of Fools. Met: Jan Goes. De voorstelling bestaat uit twee delen: Het langzame verval en Kermisdroom.
  • 23 november 1976: De Storm, Toneelgroep De Appel.
  • 9 juni 1980: Zonder Titel, Festival of Fools, Stichting Feike Boschma
  • 1980/1981: De vogels gevlogen, Poppentheater Francine Abbing. Regie: Feike Boschma, Henk Abbing en Jan Goes. Met: Martijn van Haalen

Foto's

Funhouse Horror. Fotograaf onbekend. Collectie: Feike Boschma

Feike Boschma in Funhouse Horror, Funhouse 1971. Fotograaf onbekend. Collectie Feike Boschma.

Zie voor meer foto's uit de Funhouse periode: Website Rob van Houten