Feike Boschma: Repertoire - 1960-1970

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Fotograaf onbekend. Collectie: Feike Boschma

Eenlevenlangtheater Feike Boschma:


Feike Boschma: de jaren 1960-1970

Feike Boschma heeft altijd samenwerking gezocht met ander kunstenaars. In deze jaren werkte hij samen met o.a. beeldend kunstenaar Peter Struycken, Willy Brill, Hinderik de Groot, en Jaap van de Merwe. Vanaf 1967 nam Feike deel aan een aantal programma’s van het gezelschap Funhouse, opgericht door de mimespeler Rob van Houten, met veel succes.

Samen met Van Houten bedacht Boschma een hele reeks acts die hem in de recensies de bijnaam ‘de magiër’ of ‘de tovenaar’ opleverden. In Funhouse repeat (1969) was dat bijvoorbeeld ‘Apollo 11’, de naam van de raket die in 1969 de eerste mensen op de maan bracht. Het ging om een nummer waarin een theepot kopjes volschonk terwijl ondertussen het aftellen begon. Bij ‘ignition’ bewoog een kopje zich zacht trillend omhoog, tot het stopte en zich in een horizontale baan ging bewegen om tenslotte leeggedronken te worden door Van Houten. Beroemd werd ook het nummer waar in een broodje een rat opeet (Funhouse Horror, 1971).

Overzicht van repertoire 1960-1970

 • Seizoen 1961/1962: Marionettentheater, Stichting Feike Boschma. Met: Peter Struycken (begeleiding). Het programma met kunstenaar Peter Struycken bestaat onder andere uit: het meetkundige nummer Platland, de roman van een vierkant, de politieke satire De ware geschiedenis van Ah Q (naar Lu Xun), Proza van de Transsiberische Spoorlijn en de kleine Johanna van Frankrijk (naar een gedicht van Blaise Cendrars).
 • Mei 1962: La Boîte à joujoux, Stichting Feike Boschma. Muziek: Claude Debussy. Met: Hans Henkemans (piano). Wereldpremière van het poppenspel La boîte à joujoux, geschreven door Claude Debussy. Hans Henkemans aan de vleugel, poppen gemaakt en bespeeld door Feike Boschma en Peter Struycken. Zij maakten ook de decors en het speelgoed.
 • 1962: Het volk Israel leeft, door Willy Brill. Met: Ko van der Zee (fluit). Feike Boschma illustreerde in dit eerste eigen programma van Willy Brill een aantal van haar liedjes en verhalen met marionettenspel, waaronder de nummers Het volk, De golem, De uittocht uit Egypte, De lamme en de blinde en De rebbe en zijn leerlingen.
 • Seizoen 1962/1963: Vee, vee, vee in de vleeshal, Stichting Feike Boschma. Met: Jan Nelissen.
 • 1965: Onder wijnstok en Vijgeboom, door Willy Brill. Met: Pieter van der Staak (gitaar). Feike Boschma illustreerde in dit programma van Willy Brill een aantal van haar liedjes en verhalen met marionettenspel: Wij waren slaven, nu zijn we vrije mensen, Vijand of vriend, De schrijfstift van de profeet, De lamme en de kruier, De dochter van Noah, Sara's wiegelied, Bruiloft en Alle chassidim.
 • 16 maart 1966: Het gelukskind, Stichting Feike Boschma. Auteur: naar het sprookje van Grimm. Regie: Hinderik de Groot.
 • 10 april 1966: Olifant met lange snuit of de afgang der autorariteiten, Jaap van de Merwe. Auteurs: Rinus Ferdinandusse, Jules Joury, Jaap van der Merwe, August Reijding, Richter Roegholt. Met: Jaap van de Merwe, Rob van de Meeberg, José Menke, Frits Lambrechts. Feike Boschma speelt het nummer De ontbijttafel.
 • 16 februari 1967: Funhouse, door Funhouse. Met o.a.: Rob van Houten, Rob Krot en Cor Beurskens.
 • 1969: Sam-Sam, doorWilly Brill. Met: Pieter van der Staak (gitaar). Feike Boschma werkt o.a. mee aan de nummers Muizenfeest en Hoogmoed.
 • 16 mei 1969: De skimmelrider, Stichting Feike Boschma. Auteur: naar Thedor Strom.
 • 15 oktober 1969: Funhouse repeat, Funhouse. Met o.a.: Rob van Houten en Rob Krot. Première in het Shaffy-theater in Amsterdam. Met o.a. de acts De waterstanden, Apollo 11 en De vliegende muizen.
 • 27 oktober 1969: Tierelyra, Poppentheater Jan Nelissen. Auteur: Sas Bunge. Met o.a.: Jan Nelissen en Jan Nelissen jr.

Foto's en documenten

Algemeen Dagblad, 12 mei 1962. Collectie: Feike Boschma Artikel uit onbekende krant, mei 1962. Collectie: Feike Boschma

Recensies La Boîte à joujoux, 1962. N.B. Klik op de afbeelding om de tekst te lezen.

Programma van de voorstelling Het Volk Israel Leeft, Willy Brill. Collectie: Feike Boschma. De rebbe en zijn leerlingen, door Willy Brill. Collectie: Feike Boschma De lamme en de blinde' van Willy Brill. Collectie: Feike Boschma

Programma van en foto's van nummers van Feike Boschma uit Het volk Israel leeft, door Willy Brill, 1962. Collectie: Feike Boschma.

Het Gelukskind, 1966. Foto: Ata Kando. Collectie: Feike Boschma

Foto van Het gelukskind, Stichting Feike Boschma, 1966.


Medewerkers van de voorstelling Funhouse Repeat, 1969. Rob van Houten, Atie Dekker, Rob Krot en Feike Boschma. Foto: Wim Ruigrok. Collectie: Feike Boschma.

Medewerkers van de voorstelling Funhouse repeat, 1969. Rob van Houten, Atie Dekker, Rob Krot en Feike Boschma. Foto: Wim Ruigrok. Collectie: Feike Boschma.