Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png

Oorspronkelijke titelFaust
Bewerking vanFaust et Marguerite - Michel Carré
Overige inspiratiebronnenFaust van Johann Wolfgang von Goethe
Libretto (met teksten van)Jules Barbier, Michel Carré
ComponistCharles Gounod
Wereldpremière op19 maart 1859
Wereldpremière teThéâtre Lyrique, Parijs
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

De oude Faust twijfelt aan de zin van zijn leven. Hij verkoopt zijn ziel aan de duivel voor rijkdom, geluk en jeugd. Hij wint het vertrouwen en de genegenheid van Marguérite. Hij verwekt bij haar een kind en laat haar vervolgens in de steek. De broer van Marguérite, soldaat Valentin, gaat een duel aan met Faust en wordt hierbij gedood. Al stervend vervloekt hij zijn zuster. Marguérite vermoordt haar kind en wordt hiervoor terechtgesteld. Engelen redden haar ziel en zij stijgt op naar de hemel.

Verdere informatie

Faust is een Franse grand opera in 4 bedrijven en een proloog, gecomponeerd door Charles Gounod op een libretto van Jules Barbier and Michel Carré naar het toneelstuk Faust et Marguerite van laatst genoemde. Dit toneelstuk was weer losjes gebaseerd op het eerste deel van de tragedie Faust, van Johann Wolfgang von Goethe. De originele versie van de opera werd nog uitgevoerd met gesproken dialogen. De opera ging in première op 19 maart 1859 in Théâtre Lyrique aan de Boulevard du Temple in Parijs.

Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of uitgebreider in het Engels.

Voor Nederland zijn de volgende nieuwe producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Faust '

...meer

Zie ook