Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Evita - Andrew Lloyd Webber & Tim Rice

(Aantal:0)
Evita1995 gr.jpg


Bill van Dijk en Pia Douwes in de productie van 1995

TitelEvita
Overige inspiratiebronnenHet leven van de Argentijnse politieke leider Eva Péron.
Libretto (met teksten van)Tim Rice
LiedtekstenTim Rice
ComponistAndrew Lloyd Webber
DisciplineMusical
Wereldpremière op21 juni 1978
Wereldpremière teLonden
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Evita vertelt het levensverhaal van Eva Duarte, die op haar vijftiende woonachtig is in het Argentijnse provinciestadje Junín. Ze verlangt naar een beter leven in Buenos Aires. De voorstelling volgt haar leven, over hoe ze opklimt tot model, actrice, en uiteindelijk tot presidentsvrouw van Juan Péron. De voorstelling laat zien dat ze geliefd is door het volk, maar gehaat door de elite, het leger en politici. Aan haar succes komt gedwongen een eind, als bij haar baarmoederhalskanker geconstateerd wordt. Ze sterft als ze slechts 33 jaar is.

Als 'commentator' treedt het personage Ché op (gebaseerd op Ché Guevara, maar niet daadwerkelijk deze persoon), die de andere kanten van haar leven belicht.

Info

Affiche 1995

In 1976 brachten Andrew Lloyd Webber en Tim Rice al een conceptalbum uit van de rock opera. Dit album werd een succes, waarnaar het in juni 1978 in première ging in het Prince Edward Theatre in Londen, met Een jaar later beleefde de musical haar Broadwaypremière.

In Nederland was de voorstelling voor het eerst in 1987 te zien, door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Vera Mann was te zien in de titelrol.

In zowel 1995 als 2007 bracht Joop van den Ende Theaterproducties BV de voorstelling terug. In 1995 was het de eer aan Pia Douwes om Evita te spelen, met Bill van Dijk in de rol van Ché. In 2007 wist Brigitte Heitzer de televisiezoektocht Op Zoek Naar Evita te winnen, waarna ze een jaar lang deze rol mocht vertolken. Stanley Burleson nam de rol van Ché op zich.

In 2018/2019 hernam Brigitte, na elf jaar, de rol die haar doorbraak betekende. In productie door De Graaf & Cornelissen Entertainment was ze opnieuw als Evita te zien, ditmaal met René van Kooten als Ché aan haar zijde.