De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Evert Jan Nagtegaal is geboren in Utrecht. Hij begon zijn zangopleiding bij Iza Valeton tijdens zijn studie aan de Pedagogische Academie. Vervolgens was Dora Lindeman zijn docente aan het Utrechts Conservatorium. Eerst in Parijs en later in Nederland, studeerde hij bij de Duitse bariton Udo Reinemann. Ook volgde hij de masterclasses die Reinemann gaf met Noël Lee, vooral gericht op liedinterpretatie. De befaamde sopraan Erna Spoorenberg was jarenlang zijn coach in het opera- en oratoriumrepertoire.

Evert Jan Nagtegaal is een veelgevraagd solist voor de grote Oratoriumwerken en treedt in binnen- en buitenland op in werken als Bach's Passionen, Brahms' Requiem, Handel's Messiah, het Requiem van Fauré en de Missen van Rossini, Haydn en Puccini. Ook geeft hij regelmatig liedrecitals, waarbij Jacomijn Puite, Noël Lee en Reinder Mulder zijn vaste pianisten zijn. Hij legt zich vooral toe op het romantische en laatromantische repertoire van Schubert, Schumann, Brahms, Strauss en Mahler en op het Frans- en Engelstalige repertoire van Fauré, Hahn, Poulenc, Vaughan-Williams, Britten, Finzi en Butterworth.

Bij Opera Forum en de Nationale Reisopera zong hij diverse rollen in een groot aantal voorstellingen als de musical Candide van Leonard Bernstein, de opera's La Forza del Destino van Giuseppe Verdi, Madame Butterfly van Puccini, Orfeo van Haydn, Manon van Massenet en Salome van Richard Strauss, geleid door dirigenten als Nikza Bareza, Allesandro de Marchi, Lawrence Renes, Valery Gergiev en Brad Cohen. Ook speelde Evert Jan Nagtegaal in operettes als Boccaccio, La belle Hélène en de kinderopera Assepoester van Kerry Woodward.

Hij maakte verschillende CD's samen met de pianist Noël Lee o.a. met de alt Annelies Lamm waarop zij liederen vertolken van Robert Schumann, Johannes Brahms en hun Nederlandse tijdgenoot Gerrit Jan van Eijken en Franstalige liederen van Fauré, Duparc, Hahn, Lee en Bosmans

Niet alleen als zanger is Evert Jan Nagtegaal actief, hij is zangdocent en geeft stemvorming aan koren. Bij de Concertzender (www.concerzender.nl ) werkt hij als presentator. Hij gebruikt zijn stem ook voor het inspreken van commercials.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd, zie: Voorstellingen van Evert Jan Nagtegaal

Film

TV

RTV-Utrecht soapserie Nachtegaal & Zonen (rol van voetbalscout)

Overig

Trivia

Externe Links

Klein Operakoor Wilhelminapark www.kleinoperakoor.nl

Bronnen