De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamEva Würth
Geboren11 april 1946
Overleden10 juli 2010
Avignon
BeroepDanseres
DisciplineDans
TrefwoordenBallet
Eva Würth. Schilderij door Alfred Würth, 1969.

Biografie

Eva Würth was 1967 t/m 1970 als danseres geëngageerd bij Het Nationale Ballet. In die jaren danste zij onder meer de rol van Fanny Cerrito uit de Pas de Quatre in het programma "Jongeren in Beweging". Zij beëindigde echter abrupt en teleurgesteld haar loopbaan als danseres, toen haar contract daarna niet verlengd werd, als gevolg van haar optreden als zegsvrouw voor het jongere deel van het gezelschap dat dit programma verzorgde. Zij vervolgde haar leven verder als secretaresse, o.a. van de directie van de Nederlandse Film en Televisie Academie.

Later vestigde zij zich met haar echtgenoot Wouter Vooren in Zuid-Frankrijk, waar zij op op 10 juli 2010 aan kanker overleed.

Eva Würth kwam voort uit een artistiek milieu; haar vader is de kunstschilder Alfred Würth en haar zus Marga is violiste en speelde o.a. bij Het Nederlands Philharmonisch Orkest. Eva begon haar opleiding voor het theater in de school voor artistieke en creatieve vorming van Tub Willemse, onder de hoede van actrice Simone Rooskens, waarna ze haar balletopleiding deed aan het Amsterdams Balletlyceum o.lv. Johan Verdoner. Daar was Maria Sylvaine haar belangrijkste leraar en voorbeeld. Ze sloot haar opleiding uiteindelijk af aan de toenmalige Nel Roos Academie.

Eva Würth als Fanny Cerrito, Het Nationale  Ballet, 1970. Foto: Pieter Kooistra

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen