Etnische dans

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Etnische dans is de overkoepelende naam voor theaterdansvormen die niet tot het westerse danscultuurgoed behoren en die bijvoorbeeld niet als ballet of moderne dans kunnen worden aangeduid.

De westerse (Europese) etnische dans wordt echter vaak volksdans of folkloristische dans genoemd. De termen Folkloristische dans en volksdans worden gebruikt voor traditioneel overgeleverde dansvormen en danstechnieken uit een bepaalde streek, die zich niet of nauwelijks meer ontwikkelen.

Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw hebben zijn echter diverse professionele dansgezelschappen ontstaan, uit alle windstreken van Europa en de rest van de wereld, met een aanbod van vaak spectaculair gechoreografeerde theatervoorstellingen. De choreografieën zijn daarbij weliswaar vaak gebaseerd op de dansvormen en -technieken van de traditionele volksdans, maar waarbij wel duidelijk gesproken kan worden van danstechnische en theatrale ontwikkelingen. De annotatie van dans die zich niet meer ontwikkelt is daarbij misplaats.

Een andere term die tegenwoordig ook veel gebruikt wordt voor etnische -, Volks- of folkloristische dans is Wereld dans.

De termen werelddans en etnische dans omvatten, dansvormen en -technieken die niet voortkomen uit de volkscultuur, maar juist, net als het klassieke ballet voortkomen uit tradities van de hoven van de heersende klasse of uit religieuze tradities. In het bijzonder is dat het geval in de culturen in India en Zuid-oost Azië.