De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamEsther Gerritsen
Geboren2 februari 1972
BeroepAuteur

Esther Gerritsen (1972) is een Toneel- en romanschrijfster.

Esther Gerritsen.jpg

Biografie

Esther Gerritsen is geboren in 1972. Zij studeerde aan de faculteit Theater van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, dramaschrijven en literaire vorming. Sinds haar studie schrijft zij zowel voor jeugd als voor volwassenen. Haar werk komt vaak tot stand in nauwe samenwerking met een regisseur of met het gezelschap dat het werk gaat uitvoeren. Zo schreef ze veel (jeugd)theaterstukken voor regisseur Daniëlle Wagenaar van het Syndicaat, verscheidene stukken voor Theatergroep Keesen & Co en werkte ze meerdere malen samen met regisseur Alexandra Koch.

Behalve toneelwerken schrijft Esther Gerritsen ook proza, en is zij columnist voor het blad Surplus.

In haar werk gaat het haar er niet om een "andere werkelijkheid" te creëren; het gaat haar met name om wat mensen elkaar aandoen en om de gedachtegang van mensen. Zij is gefascineerd door de pratende mens. Al pratend geeft de mens zijn eigen 'constructies' bloot: een mens omringt zich met verhalen waarin alles wat hem of haar overkomt een plaats krijgt. Als veel mensen gebruikmaken van dezelfde verhalen ontstaat een dogma. In veel van het werk van Gerritsen staat de vanzelfsprekendheid en de onontkoombaarheid van die dogma's ter discussie.

In februari 2007 werd bekend dat Gerritsen zich voornamelijk wil gaan toeleggen op proza. In augustus 2010 verscheen haar laatste roman 'Superduif'. Sinds september 2010 is Gerritsen columniste voor de VPRO gids.

Theater

Voor een overzicht van haar teksten voor theater zie: [DutchDrama]


Bibliografie

  • 1997 - Is dit een kapstok? (toneelscènes, Stichting Buitenkunst)
  • 2000 - Bevoorrecht bewustzijn (verhalen, De Geus)
  • 2002 - Drie theaterteksten (toneel, Uitgeverij International Theatre & Film Books i.s.m. Het Syndicaat), waarin opgenomen:
Gras (1999)
Dit is een monoloog voor een jongen die er niet uitziet en die bovendien of bovenal een heel onsympathiek karakter heeft (2000)
Alles (planeet Alles) (2002)
  • 2002 - Tussen Een Persoon (roman, De Geus)
  • 2003 - Toneel (Verzameld toneel 1999-2003, De Geus), waarin opgenomen:
Huisvrouw (1999)
Het geeft niet (2000)
Een Vriendelijk Stuk Over Aardige Mensen (2002)
Monoloog van een paard (2002)
Hoe komt het kalf bij zijn maat (2003)
Seks & Eten (2003)
  • 2005 - Normale dagen (roman, De Geus)
  • 2008 - Waarom ik eens even stop met toneelschrijven en waarom ik sommige anderen aanraad hetzelfde te doen (pamflet, De Syndicaat Schrijversdagen)
  • 2008 - De kleine miezerige god (roman, De Geus)
  • 2010 - Superduif (roman, De Geus)

Prijzen

Externe Links

Bronnen