Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Piscator-Portrait.jpg


Erwin Piscator rond 1927

NaamErwin Piscator
Volledige naamErwin Friedrich Maximilian Piscator
Geboortedatum17 december 1893
Geboorteplaats Greifenstein (Hessen)
Overlijdensdatum30 maart 1966
Overlijdensplaats Starnberg
BeroepRegisseur
DisciplineToneel
IMDb-profiel0685442
VIAF-profiel56684151
 Website

Biografie

Erwin Piscator (1893 - 1966) was een Duitse toneelregisseur. Hij was samen met Bertolt Brecht één van de voornaamste exponenten van het Episch theater.

Piscators vader was zakenman en ver familielid van Johannes Piscator (1546 – 1625), een protestantse theoloog die in 1600 een belangrijke Bijbelvertaling had uitbracht. In Marburg bezocht Piscator het Gymnasium Philippinum waarna hij studeerde aan de Ludwig Maximilians-Universiteit in München (Duits, filosofie en kunstgeschiedenis). Hij volgde bij Arthur Kutscher, een van de grondleggers van de theaterwetenschap, hetzelfde college over de geschiedenis van het theater als later Bertolt Brecht zou doen. In 1914 begon hij met toneelspelen in een kleine onbezoldigde rol onder Ernst von Possart aan de Hofbühne in München, dat sedert 1896 als een van de eerste theaters was uitgerust met een draaibaar podium. Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed hij vanaf 1915 dienst aan het westelijk front en ontwikkelde hij een sterke afkeer van militarisme en oorlogsvoering die hij de rest van zijn leven zou behouden. In 1915 en 1916 publiceerde hij naar aanleiding van zijn ervaringen enkele bittere gedichten in het expressionistische literaire tijdschrift Die Aktion. Na veldslagen en een ziekenhuisopname werd hij ingedeeld bij een toneelgroep van het leger. In 1918, toen de wapenstilstand was getekend, hield hij in Hasselt een toespraak voor een nieuw comité van revolutionaire soldaten. In 1919 trad hij in het huwelijk met de schrijfster en actrice Hildegard Jurczyk.

Theater/Dans

  • Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en die hij heeft geregisseerd, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase
  • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

V.l.n.r. componist Jurriaan Andriessen, regisseur Erwin Piscator, en decor- en kostuumontwerper Adolf Stripling; repetities van Caesar en Cleopatra door De Haagsche Comedie, 1954. Foto: Particam Pictures/MAI.

Film

Erwin Piscator heeft onder andere meegewerkt aan de volgende films en hoorspelen:

Films

  • Der Aufstand der Fische, naar: Anna Seghers (UdSSR: Meschrabpom 1934)
  • Im Räderwerk, naar: Jean-Paul Sartre (Hessischer Rundfunk, 1956)

Hoorspelen

  • Heimkehr, naar: Ilse Langner (Nordwestdeutscher Rundfunk, 1953)
  • Gas, naar: Georg Kaiser (Hessischer Rundfunk, 1958)
  • Göttinger Kantate, naar: Günther Weisenborn (Süddeutscher Rundfunk, 1958)
  • Der Stellvertreter, naar: Rolf Hochhuth (Hessischer Rundfunk, 1963)

Bronnen