In de week van 20 mei vind er technisch onderhoud aan de TheaterEncyclopedie plaats. De website is gedurende deze dagen geblokkeerd voor wijzigingen. Artikelen lezen kan nog wel, al zal er op dinsdag een onderbreking zijn. Volgens plan is de Theaterencyclopedie uiterlijk donderdag 23 mei weer beschikbaar.
Voor vragen en reacties kunt u terecht bij de redactie.


Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Erika Mann NYWTS.jpg


Erika Mann, 1938

NaamErika Mann
Volledige naamErika (Erika Julia Hedwig) Mann
Geboren19 november 1905
München
'Overleden27 augustus 1969
Zürich
BeroepSchrijver, Acteur
'DBNL-profiel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Erika Mann (1905-1969) was een Duitse actrice, journaliste en schrijfster. Ze was de oudste dochter van de Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Thomas Mann. Zij volgde begin jaren twintig theaterstudies in München en verzeilde vervolgens in het Duitse theater- en filmmilieu. Ze huwde in 1926 met de Duitse acteur Gustaf Gründgens, van wie ze in 1929 weer scheidde. Ze maakte in 1927 een wereldreis met haar broer Klaus Mann. Begin 1933 richtte ze met Therese Giehse het antifascistische cabaret "Die Pfeffermühle" op. Enkele weken later verliet ze met de groep het land.

In de jaren dertig ging Mann enkele spraakmakende lesbische relaties aan, onder meer met de Zwitserse schrijfster Annemarie Schwarzenbach. In 1936 trouwde ze met de homoseksuele Engelse auteur W.H. Auden, ter verkrijging van een Engels paspoort. Vanaf 1936 verbleef ze voornamelijk in de Verenigde Staten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte ze mee aan onder meer de “Duitslandprogramma's” van de BBC.

In 1949 geraakte Mann in een zware depressie na de zelfmoord van haar lievelingsbroer Klaus. In 1952 keerde ze met haar ouders terug naar Europa, waar ze haar vader hielp bij zijn werk, tot diens dood in 1955.

Erika Mann overleed in 1969 te Zürich.

Autobiografie

Erika Mann schreef belangwekkend autobiografisch werk, waarin ze op levendige wijze de relatie en onderlinge verbondenheid met haar vader beschrijft. Een selectie hieruit werd in Nederland gepubliceerd onder de titel Mijn vader de tovenaar, binnen de reeks Privé-Domein. Het slot van dit boek wordt gevormd door het geschrift dat zij een jaar na de dood van Thomas Mann (1955) publiceerde onder de titel Het laatste jaar.

Die Pfeffermühle in Nederland

Groepsfoto van cabaretgroep Die Pfeffermühle 111637.jpg

Het politieke emigrantencabaret Die Pfeffermühle trad in 1934 in Nederland op. Dit is een groepsfoto van cabaretgroep Die Pfeffermühle, 1935. V.l.n.r. Lotte Goslar, Igor Pahlen, Heinrich Ortmayer, Magnus Henning, Sybille Schloss, Erika Mann, Hans Sklenka, Thérèse Giehse. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Collectie TIN.

Zie Voorstelling Die Pfeffermühle

Zie ook Column van Jacques Klöters

Bronnen