Erik Vos: Repertoire - Regies Toneelgroep De Appel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Erik Vos, 1954. Herkomst: Privécollectie.

Eenlevenlangtheater Erik Vos:

Regies Toneelgroep De Appel

In de herfst van 1971 richtte Erik Vos samen met de actrices Christine Ewert en Do van Stek en de acteurs Carol Linssen en Peter van der Linden Toneelgroep De Appel op. Volgens de legende gebeurde dat in een appelboomgaard in de Betuwe. Het gezelschap wilde werken vanuit improvisatie en zich richten op de integratie van verschillende kunstvormen, zoals theater, dans en opera.

Ondanks enkele problemen in het begin, groeit De Appel uit tot het oudste en best lopende gezelschap van Nederland, met zijn eigen (vlakkevloer) theater in Scheveningen. Vos krijgt de kans om alle stukken te spelen die hij wil, op zijn eigen manier. De mimebasis die hij bij Decroux in Parijs heeft opgebouwd, gebruikt hij veelvuldig in zijn voorstellingen. Hij maakt het de acteurs nooit makkelijk. Of het nu het decor, dans of het spel is, altijd zorgt Vos ervoor dat de acteurs iets hebben om tegenop te werken.

Erik Vos zou bijna dertig jaar artistiek leider van het gezelschap zijn en in die tijd 32 stukken regisseren. Na zijn afscheid in 1997 legde hij zich vooral toe op opera, maar in 2003 keerde hij nogmaals als regisseur terug bij De Appel met het stuk Roberto Zucco. Hieronder vindt u een overzicht van alle stukken die Erik Vos bij De Appel maakte.

Kostuumontwerpen en affiches Toneelgroep De Appel

Kostuumontwerp voor Peter van der Linden als King Lear in King Lear 236532.jpg Kostuumontwerpen voor King Lear 236533.jpg

Kostuumontwerpen van Niels Hamel voor Koning Lear. Collectie TIN.

God op aarde 83654.jpg De thuiskomst 85452.jpg Oom Wanja 85447.jpg Madame de Sade 86522.jpg Antonius en Cleopatra - De Appel 77348.jpg Drie Zusters 76077.jpg Labyrint 76782.jpg Trilogie van het zomerverblijf 87070.jpg Zoals het U lijkt 88813.jpg Oidipous I en II 77393.jpg

Grafisch vormgever Jan Bons ontwierp het logo, de programma's en de affiches van Toneelgroep De Appel. Collectie TIN.

Overzicht regies Erik Vos bij Toneelgroep De Appel