Erik Vos: Repertoire - Boeken

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Erik Vos, 1954. Herkomst: Privécollectie.

Eenlevenlangtheater Erik Vos:

Boeken

Naast de verschillende scripts, vaak stukken van Shakespeare die Erik Vos regelmatig vertaalde en bewerkte, is hij ook (co-) auteur van een aantal boeken over theater. Hieronder een overzicht daarvan.

  • 1979: De vos en de broedende vogel, door Erik Vos. Samenstelling en redactie: Ton van Steen. Subtitel van het werk is: Improvisatie-oefeningen: werkverslag van vier maanden improviseren met de tweede klas theaterschool te Amsterdam.
  • 1980: De Appel: zicht op zeven jaar. Auteurs: Jan Bons, Erik Vos, Aad Greidanus. Boek over Toneelgroep De Appel waarin teruggeblikt wordt op de periode 1973-1980.
  • 1999: In de arena, door Erik Vos. Uitgever: De Bezige Bij. Terugblik in woord en beeld van de Nederlandse toneelmaker (1929), tevens oprichter van het toneelgezelschap 'De Appel', op zijn loopbaan in de periode 1950-1998.
  • 2002: Verdi aan de Wolga, door Erik Vos. Uitgever: International Theatre & Film Books. In deze publicatie doet Erik Vos verslag van het ontstaan van de voorstelling van Verdi's opera Falstaff die hij in de winter van 2000 voor de staatsopera van Tatarstan regisseerde. Tegen een achtergrond van Russische kou, sneeuwlandschappen en schrijnende armoede slaagt Vos erin de cultuurverschillen te overbruggen tussen mensen die van verschillende planeten lijken te komen. De voorstelling maakte een internationale tournee en was in Nederland onder andere en Carré te zien.
  • 2005: De hele wereld is toneel. tekst beweging improvisatie, door Erik Vos. Uitgever: Theater Instituut Nederland. Dit is het magnum opus van regisseur en toneelleider Erik Vos. Dit persoonlijke document is de weerslag van een theaterleven dat in het teken heeft gestaan van het experiment en de zoektocht naar inspiratie en vernieuwing door middel van improvisatie.
  • 2008: De wereld van transformaties, door Erik Vos. Uitgever: Theater Instituut Nederland. In dit boek gaat Erik Vos verder waar het vorige ophield; "De hele wereld is toneel" gaf een glashelder antwoord op de vraag ‘waar haalt de acteur zijn inspiratie vandaan?’ – "De wereld van transformaties" maakt onomstotelijk duidelijk ‘wat je er mee kunt doen’.
  • 2014: Herinneringen van een regisseur, door Erik Vos. Uitgever: International Theatre & Film Books. Dit boek vormt de neerslag van ervaringen in Amerika, Rusland, Duitsland en Nederland. Door de persoonlijke benadering van klassieke meesterwerken en de botsing met totaal uiteenlopende culturen, is het een indrukwekkend ego-document geworden.