De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Eric de Vroedt (1972) iseen Nederlands regisseur, schrijver en acteur. Hij studeerde af aan de Toneelschool Arnhem en was één van de oprichters van Toneelgezelschap Monk. In 2004 startte hij het geëngageerde mightysociety-project, dat vanaf 2007 onder de vleugels van Toneelgroep Amsterdam en sindsdien is De Vroedt vaste gastregisseur van Toneelgroep Amsterdam. In Duitsland is De Vroedt vaste gastregisseur van Schauspielhaus Bochum, voor de grote zaal regisseerde hij aldaar Freitag van Hugo Claus en Leas Hochzeit (Leedvermaak) van Judith Herzberg, bij Theater Dortmund maakte hij Die Restposten (mightysociety4). en verder Schauspielhaus Bochum.

Eric de Vroedt won voor het project mightysociety o.a. de Amsterdamprijs 2012 en de Prijs van de Kritiek 2012.

Regie

De stukken die Eric de Vroedt schrijft en regisseert zijn een reflectie op brandende politieke en maatschappelijke kwesties, waarbij hij steeds andere theatrale en dramatische vormen hanteert (satire, klassiek drama, thriller performance , soap). In zijn mightysociety reeks behandelde hij expliciet diverse actuele kwesties. De Vroedt mengt zich met zijn voorstellingen in het maatschappelijke debat en neemt een standpunt in zonder te pretenderen met zijn voorstellingen de wereld te kunnen veranderen. In de voorstellingen worden grote maatschappelijke dilemma’s uitgevochten in dramatische situaties, zonder dat de voorstelling op eenduidig moralistische wijze stelling inneemt. Zijn voorstellingen zijn een strijd tegen onverschilligheid, de afstand en de lamlendigheid.

Zijn voorstellingen zijn toegankelijk en humoristisch, maar voor de geoefende kijker zit er altijd meer in verscholen dan in eerste instantie opvalt. Hij laat zijn acteurs hun rol spelen met een knipoog, maar daaronder zit ook altijd een gevoelslaag. “Ik gebruik veel humor om mensen te verleiden erin mee te gaan. Zelfspot is ook een vorm van intelligentie: je eigen luiheid en domheid inzien. […] Maar – en daar worden acteurs wel eens gek van – er zit ook de combinatie in van een sterke gevoelslaag. Noem het de Stanislavskilaag.” [1]

De Vroedt vraagt zijn acteurs constant te schakelen. Acteur Fred Goessens zei hierover: "Normaal gesproken heb je als acteur een emotionele lijn in je hoofd die je volgt, De Vroedt vraagt je om iedere zin van intentie te wisselen. Dat is ontzettend moeilijk te repeteren."

Sinds 2008 maakt De Vroedt repertoire voorstellingen bij Toneelgroep Amsterdam (Streetcar Named Desire van Tennesee Williams in 2008, Glengarry Glen Ross van David Mamet in 2009, Na de Zondeval van Arthur Miller in 2012, De Entertainer van John Osborne in 2014 en Koningin Lear van Tom Lanoye, naar Shakespeare in 2015). Evenals in de stukken die De Vroedt zelf schrijft komen in deze repertoire voorstellingen actuele kwesties aan bod, hoewel vaker tussen de regels door dan in zijn eigen teksten. De Vroedt nam zijn mightysociety-team grotendeels mee naar Toneelgroep Amsterdam en Bochum. Zo is Maze de Boer zijn vaste scenograaf, Lotte Goos nog steeds verantwoordelijk voor de kostuums, Florentijn Boddendijk en Remco de Jong voor de muziek en Willemijn Barelds is zijn dramaturg.

mightysociety

In 2004 startte De Vroedt het mightysociety-project; een reeks van 10 voorstellingen die de Vroedt zelf schreef en regisseerde, met een uitgebreid randprogramma met o.a. interviews en debat. De voorstellingen behandelden actuele kwesties, van de oorlog in Afghanistan tot vergrijzing, van globalisering tot Geert Wilders.

Mightysociety 6 - Hoe ook ik de oorlog mee naar huis nam Auteur en regie: Eric de Vroedt, Mighty Society i.s.m. Toneelgroep Amsterdam, 2009.

In 2004 startte de reeks met mightysociety1, een satire over spindoctors en populisme. In 2005 volgde het terreur-tweeluik mightysociety2 en 3. In 2007 was mightysociety4 te zien, een thriller over globalisering & geluk. mightysociety5 was een installatie over de utopieën en de dystopiën van de 21e eeuw, te zien in 2008. mightysociety6 ging in 2009 in première en stelde de Nederlandse deelname aan de oorlog in Afghanistan ter discussie. mightysociety7 vestigde de aandacht op de babyboomers van deze tijd. In 2011 was de anti-musical mightysociety8 (Geert Wilders de musical) te zien en ging tevens het negende deel in première, een media-satire/tragedie/performance over de Probo Koala-affaire. Het laatste deel ging in november 2012 in première: mightysociety10 is het meest persoonlijke stuk van De Vroedt en speelt zich af in Indonesië. Aansluitend aan mightysociety10 kwamen alle voorstellingen nog eenmaal voorbij in de mightyfinalremix: een installatie van video, soundbytes en zang.[2]

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Bronnen

  1. Strijd tegen de lamlendigheid', Jos Bloemkolk, Parool 12-08-2009 http://www.mightysociety.nl/media/artikelen/120809_parool.pdf
  2. http://www.mightysociety.nl/default.asp?path=vo7096ff