De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamEric de Volder
Geboren10 mei 1946
Sint-Niklaas
Overleden28 november 2010
Gent
BeroepSchrijver, Theatermaker
DisciplineToneel

Biografie

Eric De Volder (1946 - 2010) was Vlaamse schrijver, beeldend kunstenaar en regisseur.

Hij begon zijn carrière in de muziek met zijn deelname aan een boogie-band. Later stichtte hij Parisiana, een muziektheatergroep. In de jaren tachtig was hij lid van het straattheatergezelschap Radeis. In 1987 stichtte hij de vzw Kunst Is Modder (KIM). De Volder was sinds 1992 de stichter en artistiek leider van het Gentse theatergezelschap Toneelgroep Ceremonia.

Op zijn theaterzolder KIM (Kunst Is Modder) in het Gentse Oudburg verzamelde hij enkele vrienden en collega’s uit zijn toenmalige theaterverleden (onder andere uit het Etherisch Strijkersensemble Parisiana) voor de voorstelling Kom terug. Het was de eerste van een aantal producties die gecreëerd en getoond werden in de intimiteit van de repetitiezaal. Maar geleidelijk aan ontdekte ook het grote publiek ‘het best bewaarde geheim’ van Gent, en waren voorstellingen zoals Nachtelijk Symposium, Regent en Regentes, Diep in het bos, Brand, Au nom du père en Meestersnacht te zien in Gentse en andere zalen in binnen- en buitenland. In 1998 werd hij de laureaat van de Nestor De Tièreprijs met Polderkoorts.

In 2000 mocht De Volder de Thersitesprijs van de Vlaamse theatercritici in ontvangst nemen, en in 2001 de Cultuurprijs van de Stad Gent “omwille van zijn grote artistieke integriteit, zijn aandacht voor de volkse identiteit en de keuze voor de thematiek van de mens in zijn kleine leefwereld”. Voor de tekst van Zwarte vogels in de bomen kreeg De Volder in 2003 de Vlaamse Cultuurprijs voor Toneelliteratuur. Tegelijkertijd sleepte hij ook de Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten in de wacht. De voorstellingen Regent en Regentes, Diep in het bos, Achter ’t eten, Brand en Au nom du père werden geselecteerd voor Het Theaterfestival, waarbij Achter ’t eten bekroond werd met de Grote Theaterfestivalprijs 2004. Later kreeg deze productie ook nog de Prijs voor Letterkunde van de Vlaamse Provincies 2005. Au nom du père tot slot werd in 2006 geselecteerd voor Toernee General, een nieuw festival van KVS en Théâtre National, en werd ook genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2005.

Op 28 november 2010, 's nachts na de première van Frans Woyzeck, is Eric De Volder onverwachts thuis in zijn slaap overleden.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de samenstelling van een voorstelling door hem

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Idem voor het geluid

Idem voor de grime en het kapwerk

Externe Links

Bronnen

Wikipedia