Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Emiel Hullebroeck (1878 – 1965) was een Vlaams componist en een vooraanstaand figuur in de Vlaamse romantische liedbeweging in de eerste helft van de 20e eeuw.

Biografie

Zijn composities omvatten zangspelen (onder andere Sepp’l, Knokkelbeen, Het meisje van Zaventem) en een zeer groot aantal volks-, strijd- en kunstliederen (onder andere Tinneke van Heule, Hemelhuis, De gilde viert, Marleentje, De Blauwvoet, Moederke alleen). Met talloze zangavonden en voordrachten propageerde hij het Vlaamse lied, dat voor hem niet alleen een artistieke heropleving tot doel had, maar ook de bewustwording van de nationale identiteit. Hij publiceerde hiertoe onder andere een Notenleer door het Volkslied en werkte mee aan de Vlaams Nationale Zangfeesten.
Hullebroeck was begaan met het sociaal statuut van de kunstenaar en stichtte het Genootschap der Vlaamsche componisten, de Federatie van Vlaamsche Kunstenaars en de Nationale Vereniging voor Auteursrechten (NAVEA), die in 1945werd omgedoopt tot Belgische Auteurs Maatschappij.
Tijdens zijn reis door Nederlands-Indië (in de periode 1915-1916), welke in het teken stond van het volkslied, verzorgde hij 110 muziekavonden, zong zelf 2500 liederen en bestudeerde er de Indische muziek. Hij reisde ook door Zuid-Afrika en Noord-Amerika.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij hij geregistreerd werd als componist, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Sepp'l - Nederlandsch Operette Gezelschap - 1927-11-17
Cupido Dictator - Nederlandsch Operette Gezelschap - 1928-03-08
Sepp'l - Rotterdamsch Operette Gezelschap - 1928-11-01
De koning drinkt - N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel - 1931-09-14
Sepp'l - De Operettezangers - 1944-09-01
De figuurrijke reis - Theater Taptoe - 1992-11-15

Enige publicaties

  • Muziekwarande (een door Hullebroeck gesticht tijdschrift, vanaf 1922 tot 1931)
  • Oefenboek voor het muziekonderwijs (in vijf delen)
  • De notenleer door het lied (hierin beschrijft Hullebroeck het volkslied als grondslag voor het muziekonderwijs)
  • Twee bundels reisindrukken, waaronder Insulinde over Oost-Indië
  • Zang en strijd (memoires, 1952)

Zie ook

Bronnen