De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Bestand:Repro-50xxx4497.0005-1&b


Elsie de Brauw. Foto: Phile Deprez.Collectie TIN

NaamElsie de Brauw
BeroepActeur


Elsie de Brauw (1960) is een Nederlandse actrice.

Biografie

Ze studeert aan de Toneelacademie Maastricht en werkt onder meer bij Theatergroep Hollandia ("Fenicische vrouwen", "Menuet", "De val van de goden"), ZT Hollandia ("Thyestes", "Decadence", "Trojaanse vrouwen", "GEN"), Toneelgroep Amsterdam ("Oresteia", "Droomsporen") en NTGent ("Instinct", "Opening Night", "La Grande Bouffe", "Kinderen van de zon"). De laatste jaren speelt zij veelal onder artistieke leiding van haar levenspartner, regisseur Johan Simons. Voor haar rol als Myrtle in "Opening Night" (regie Ivo van Hove) krijgt ze de Theo d'Or, de prijs voor de beste Nederlandstalige actrice. Al eerder is zij voor die prijs genomineerd voor haar rollen in "Vrijdag" en de monoloog "Zus".

In 2011 wint zij opnieuw de Theo d'Or voor haar rol in Gif van NTGent in de regie van Johan Simons. De jury over De Brauw: "Met minimale middelen weet Elsie de Brauw een diepe essentiële ontroering teweeg te brengen. Door haar schijnbaar moeiteloze tekstbehandeling, waar een enorme techniek aan ten grondslag ligt, wordt zij de verpersoonlijking van het verdriet, zonder larmoyant te worden."


Elsie de Brauw speelt geregeld in televisieseries en films, waaronder "Antonia", "Uitgesloten" en "Tussenstand". Voor haar vertolking in die laatste film ontvangt ze in 2007 op het Nederlands Film Festival het Gouden Kalf voor beste actrice.

Elsie de Brauw geeft les aan de drama-afdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent.


Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Elsie de Brauw

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen