De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret Elly Anne2.jpg

NaamElly-Ann Maybury
Geboren17 februari 1948
Londen
Overleden9 oktober 1998
Bussum
BeroepDanser
DisciplineBallet

Elly-Ann Maybury (1948 - 1998) was een Nederlandse danseres bij Het Nationale Ballet.

Biografie

Elly-Ann Maybury werd in een voorstad van Londen geboren. Haar vader was een Engelse soldaat die na de bevrijding van Zuid-Nederland een Brabants meisje trouwde en een paar jaar na de oorlog zich met zijn vrouw In Nederland vestigde.

In 1958 begon Elly-Ann haar dansopleiding bij de Scapino Academie onder leiding van Hans Snoek. In 1966 voltooide zij die opleiding en werd aangenomen bij Het Nationale Ballet in Amsterdam. Daar danste zij o.a. in balletten van Rudi van Dantzig zoals Epitaaf, Jungle, Monument voor een gestorven jongen en een groot aantal bijrollen in repertoire van George Balanchine, Harald Lander en Michel Fokine.

In 1970 trouwde zij met collega-danser en choreograaf Dhian Siang Lie. Daarna trad ze nog op in Ogenblikken en in Geverfde vogels van Rudi van Dantzig. In 1973 beëindigde ze officieel haar danscarrière. Elly Ann Maybury werd 50 jaar.

Elly-Ann Maybury in Romeo en Julia, Het Nationale Ballet, 1968/1969

Theater

Een chronologisch en alfabetisch overzicht van de |voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

In memoriam

Zie In memoriam Elly-Ann Maybury

Bronnen