Ellen Vogel: Repertoire - Toneel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Ellen Vogel, 1950. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ellen Vogel:


Toneel

Kitty Courbois, Ellen Vogel en Ramses Shaffy in Warm en koud, de laatste voorstelling van de Nederlandse Comedie in 1971. Foto: Jutka Rona. Collectie TIN.

Na enkele opleidingen, variërend van Schoevers tot Middelbaar Frans en de Haagse Kunstacademie, te zijn begonnen maar niet te hebben afgerond, werd Ellen Vogel, mede door toedoen van haar broer Albert, door het toneel gegrepen. Midden in de oorlog begon ze haar opleiding aan de Amsterdamse Toneelschool, die ze door ziekte niet af kon maken. Dat ze geen diploma had maakte haar oud-leraar Cor Hermus niet uit. Na de bevrijding vroeg hij haar toe te treden tot het zojuist door hem opgerichte gezelschap Comedia. In 1945 maakte ze haar toneeldebuut als Vivian Lessing in Weekend in Californië van Rachel Crothers.

Toen vanuit Comedia in 1950 de Nederlandse Comedie ontstond, maakte Ellen Vogel, net als veel van haar Comedia-collega's, de overstap naar het nieuwe gezelschap. Ze zou er blijven tot in 1971 het laatste stuk Warm en koud van Fernand Crommelynck in een bewerking van Hugo Claus door het gezelschap gespeeld werd, blijven. Tussen 1955 en 1957 onderbrak ze haar vaste contract door enige tijd te gaan freelancen, ook in gastrollen voor de Nederlandse Comedie. Met haar rol in Aparte tafels komt ze in 1958 weer terug als vaste speelster bij het gezelschap.

Na de opheffing van de Nederlandse Comedie ging Ellen Vogel opnieuw freelancen. Ze speelde in vrije producties van onder andere Joop van den Ende Theaterproducties en vervulde gastrollen bij gesubsidieerde gezelschappen als de Haagse Comedie.

Hieronder vindt u een overzicht van de door Ellen Vogel gespeelde rollen bij Comedia, de Nederlandse Comedie en haar freelance werk en gastrollen.

Ellen Vogel bij Comedia (1945-1950)

Ellen Vogel (met Ko van Dijk) in haar debuutrol in Weekend in Californië bij Comedia, 1945. Foto: E. van Wijk. Collectie TIN.

In 1945 speelt Ellen Vogel haar eerste rol bij Comedia, de voorloper van De Nederlandse Comedie. Haar vroegere leraar aan de Toneelschool, Cor Hermus was de oprichter van Comedia, en had Ellen Vogel gevraagd voor de rol van Vivian Lessing in Weekend in Californië.

Onder andere Ank van der Moer, Ko van Dijk, Mary Dresselhuys, Lous Hensen, Mimi Boesnach, Henk Rigters, Han Bentz van den Berg en Guus Oster worden Vogel's collega's. Joan Remmelts en Johan de Meester regisseren veel van de stukken.

Ellen Vogel zou tot 1950 bij Toneelgroep Comedia blijven.

Lees meer: Ellen Vogel: Repertoire - Toneel - Comedia

Ellen Vogel bij de Nederlandse Comedie (1950-1971)

Ellen Vogel als Titania en Ko van Dijk als Spoel in Een Midzomernachtsdroom, Nederlandse Comedie 1961. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

In 1950 speelt Ellen Vogel haar eerste rol bij de Nederlandse Comedie. Ze zal tot 1971 bij het gezelschap blijven spelen. De Nederlandse Comedie was in 1950 vanuit voorloper Comedia opgericht. Het gezelschap staat onder leiding van Han Bentz van den Berg, Johan de Meester en Guus Oster. De acteurs Ank van der Moer, Mary Dresselhuys, Mimi Boesnach, Henk Rigters en nog een aantal jongere spelers - gingen van Comedia mee naar het nieuwe gezelschap.

In eerste instantie huisde het gezelschap in Den Haag, maar met ingang van 1953 werd zij de vaste bespeler van de Stadsschouwburg aan het Leidseplein in Amsterdam.

Lees meer: Ellen Vogel: Repertoire - Toneel - Nederlandse Comedie

Freelance/Gastrollen van Ellen Vogel (1956-2000)

Ellen Vogel en Richard Flink in Ines de Castro, Toneelgroep Theater, 1958. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Naast haar theaterwerk heeft Ellen Vogel altijd als freelancer aan televisieprogramma's en films meegewerkt.

Hier vindt u een overzicht daarvan.

Lees meer: Ellen Vogel: Repertoire - Toneel - Freelance/Gastrollen