Ellen Vogel: Repertoire - Film

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Ellen Vogel, 1950. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ellen Vogel:


Film

Gudrun Okras en Ellen Vogel bij de opnames van De Tweeling, 2002. Collectie Ellen Vogel.

Naast het toneelspelen heeft Ellen Vogel ook altijd veel voor televisie gedaan en meegespeeld in een tiental speelfilms. Haar filmdebuut maakte ze een jaar na haar toneeldebuut: de rol van een koerierster in Bezet Gebied (1946). De film werd geen succes, maar het heeft haar er niet van weerhouden vaker in films te spelen, al liet de volgende, Makkers staakt uw wild geraas, wel bijna 15 jaar op zich wachten. Haar laatste filmrol speelde ze in De tweeling, een film die genomineerd werd voor de Amerikaanse Oscars.

In de pers heeft ze zich regelmatig uitgesproken over de verschillen tussen toneel en film. Een selectie:

"Een rol zit in je lijf zolang je een stuk speelt. Pas later wordt het iets buiten je, iets waaraan je geen deel meer hebt. Bij een film is dat anders, je speelt het bij stukjes en beetjes. Als het klaar is, heb je er eigenlijk al niets meer mee te maken. Het is gek als je jezelf op de film ziet, vooral voor een vrouw. Vreselijk gewoon. Bij Makkers ben ik in de bioscoop op de achterste rij gaan zitten met een sigaret (ja, dat mocht in Amsterdam). Voor de zenuwen. Oh, wat zie ik er vreselijk uit, dacht ik. Ik ben nóg een keer gegaan om te kijken hoe ik speelde. Toen zag ik dat ik het ook ongeveer zo had gedaan als ik bedoelde." (Geciteerd uit: Rotterdams Nieuwsblad, 14 oktober 1961)

"Ik vind filmen en toneelspelen allebei comediespelen, met dit verschil dat voor mij het filmen nog steeds het bevrijdende van het toneel mist. Als je op de planken speelt heb je het resultaat in eigen handen, maar bij de film ben je veel meer een onderdeel, daar ben je veel meer afhankelijk van je regisseur en van de cameraman." (Geciteerd uit: onbekend dagblad, 10 januari 1961)

"Een filmrol is in stukjes geknipt. Telkens doe je een klein stukje en niet in de volgorde van het verhaal. Vaak begin je met een scène uit het laatste deel of middenin. Maar het gekke is, dat je het "karakter" van je rol altijd een beetje bij je houdt, zolang de film nog niet gereed is. Het wezen van de rol houd je als het ware voortdurend op een laag pitje. Dan ben je altijd in staat opnamen te maken, zelfs in een willekeurige volgorde van de scènes." (Geciteerd uit De Waarheid, 30 april 1969)

Hieronder vindt u een overzicht van de tien speelfilms waaraan Ellen Vogel tussen 1946 en 2002 haar medewerking verleende.

Overzicht filmrollen

  • 1946: Klaartje, koerierster in Bezet gebied. Regie: Frans Dupont en Wim Gerdes
  • 1960: Norah Leegher-Buwalda in Makkers staakt uw wild geraas. Regie: Fons Rademakers
  • 1961: moeder van Thomas in Het mes. Regie: Fons Rademakers
  • 1969 Monsieur Hawarden / Meriora Gillibrand in Monsieur Hawarden. Regie: Harry Kümel
  • 1981: in De vergeten zuster. Regie: Marianne Dikker
  • 1983: Mademoiselle Bonnema in Brandende liefde. Regie: Ate de Jong
  • 1985: Elizabeth in Paul Chevrolet en de ultieme hallucinatie. Regie: Pim de la Parra
  • 1986: Agatha van Avezaat in Als in een roes. Regie: Pim de la Parra
  • 2001: moeder van Max in De ontdekking van de hemel. Regie: Jeroen Krabbé
  • 2002: Lotte op oudere leeftijd in De tweeling. Regie: Ben Sombogaart