De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

50xxxx384.0011 Ella Snoep img49CE.tmp.jpg


Een staart voor oma - Marionettentheater Ella Snoep - 1986-10-05

NaamElla Snoep
Volledige naamElla Reitsma
BeroepPoppenspeler
DisciplinePoppenspel
TrefwoordenMarionetten
VIAF-profiel

N.B. Niet te verwarren met actrice Ella Snoep (actrice) (1927 – 2009)

Biografie

Ella Snoep is een Nederlands poppenspeler; zij studeerde cum laude af in het vak kunstgeschiedenis aan de universiteit van Utrecht. In 1975 werd zij doctor in de letteren met het proefschrift Verschuivende betekenissen van zeventiende-eeuwse nederlandse genrevoorstelling. Het belangrijkste deel was gewijd aan de franse 18de-eeuwse schilder Jean-Baptiste Siméon Chardin, in het Engels gepubliceerd onder de titel Chardin and the Bourgeois Ideals of his Time, Nederlands Kunsthistorisch Tijdschrift, 24, 1973. Zij schreef toen onder de naam Ella Snoep-Reitsma.

Voor het weekblad Vrij Nederland werkte ze ruim 25 jaar als vaste kunstcriticus en 15 jaar als kunstredacteur. Daarnaast gaf ze les in kunstgeschiedenis aan de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar (nu opgenomen in de Hoge School der Kunsten) in Utrecht, en aan de theaterschool in Amsterdam. Onder de naam Ella Snoep verzorgde ze workshops in scenario schrijven en poppenmaken bij allerlei opleidingen waaronder die van de Rietveldacademie en het staats-poppentheater in Tirana, Albanië.

Ella Snoep reisde ruim 25 jaar door het land met haar marionetten en objectentheater Marionettentheater Ella Snoep en schreef drie kinderboeken voor uitgeverij Querido, gebaseerd op haar eigen theaterverhalen. Nu geeft ze in Abbekerk vrije en besloten voorstellingen en workshops. Ella Reitsma heeft twee kinderen en vijf kleinkinderen.

In de afgelopen jaren publiceerde zij onder meer in opdracht van de Fondation Custodia in Parijs een aantal artikelen en inleidingen over de verzamelaar Frits Lugt.

Zie verder haar website.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Idem voor het ontwerpen, maken en bespelen van poppen

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent onder de naam Marionettentheater Ella Snoep.

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=J1979-019&b=400

Affiche van Marionettentejater Ella Snoep, 1979. Collectie TIN.

Bronnen