De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

VVLogohome.jpg

NaamEddy Bruma
Volledige naamEduard Johan (Eddy) Bruma
Geboren30 mei 1925
Paramaribo
'Overleden6 november 2000
Paramaribo
BeroepAuteur
DisciplineToneel
'DBNL-profiel

Biografie

Eddy Bruma (1925-2000) was een Surinaamse jurist, schrijver en politicus. Hij studeerde rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en leidde in de jaren ’50 de culturele organisatie Wie Eegie Sanie, aanvankelijk in Nederland, later in Suriname.

Na zijn terugkeer naar Suriname in 1954 vestigde hij zich als advocaat en werd actief in de politiek, waar hij zich een fervent nationalist betoonde en een strijder voor snelle dekolonisatie. Als schrijver en dichter zette hij zich in voor het Sranan; hij was mederedacteur van het Surinamenummer van het Friese tijdschrift De Tsjerne (1952) waarin zijn verhaal 'De fuik' verscheen over de leegloop van het arme kokosdistrict Coronie.

Bruma schreef naast verhalen en gedichten ook twee toneelstukken die zich in de slaventijd afspelen: De geboorte van Boni (1952) (1952 in Nederland opgevoerd, in 1957 in het Sranan in Suriname) over de guerrillaleider Boni, zoon van een gevluchte slavin, die strijd voerde tegen de koloniale overheerser en de slavernij. Later volgde het stuk Basja Pataka (Suriname 1958). Hij schreef en regisseerde voorts Anansitori met veel dans en muziek uit de creoolse traditie.

Theater/Dans

  • Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij hij geregistreerd werd als auteur in de Productiedatabase

Bronnen